Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала „България“ на 17 февруари

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 February 2023 16:38 >
Григор Паликаров, Георги Черкин и Симфоничният оркестър на БНР заедно на сцената на зала „България“ на 17 февруари
Григор Паликаров ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 17 февруари от 19 часа в зала „България“. Солист във впечатляващият Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ ще бъде Георги Черкин.  Лиричната интерпретация на творбата доближава творчеството на Григ до клавирните концерти на Шопен и особено на Шуман. Близостта до концертите на Шуман се намира в романтичната свобода, яркостта на проявлението на чувствата, във фините лирични и психологически нюанси на музиката, както и в редица композиционни техники. Въпреки това националният норвежки колорит на произведението, характерни за композитора, определят ярката оригиналност на Концерта.

Под диригентството на Григор Паликаров ще прозвучи и Симфония №10 от Дмитрий Шостакович. Това е една от най-личните и автобиографични творби на композитора. Наред с Пета и Седма, тя също се смята за една от най-популярните му симфонии. Написана е през втората половина на 1953 година и е първата симфония на композитора след осемгодишно прекъсване, по време на което той изпада в немилост пред тоталитарния комунистически режим в Съветския съюз. Музиката му била призната за формалистична и вредна, въпреки това Симфонията е представена за първи път на 17 декември същата година в Ленинград, в изпълнение на оркестъра на Ленинградската филхармония под диригентството на Евгений Мравински.

Билети за концерта на Симфоничния оркестър на БНР с Григор Паликаров, Георги Черкин са налични на касата на Рекламно-информационния център на БНР на бул. „Драган Цанков“ 4, както и в мрежата на Ивентим.
…….

Григор Паликаров дебютира на оперна сцена още като студент (на 22 години), когато дирижира “Риголето” в оперните театри в Плевен и Стара Загора. От 2000 г. до 2019 г. е щатен диригент в Софийска опера и балет, а от сезон 2005/2006 г. до момента той е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество “Маестро Г. Атанасов” – гр. Пазарджик. Репертоарът му включва повече от 60 оперни и балетни заглавия. Чест гост-диригент е на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Софийска филхармония. Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Класик ФМ оркестър – София, на който е и постоянен диригент, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали. Гастролира в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Румъния, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Португалия, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Китай и др.

Георги Черкин е победител в Международните конкурси „Проф. Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” 1994 в София. Носител е на множество награди като„Кристална Лира”, „Златен Век”, „Златна муза”, „Златно перо” за принос в развитието и популяризирането на културата в страната. Концертирал е в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и други. Репертоарът му включва над 25 виртуозни концерта за пиано и оркестър, изпълнени в над 100 симфонични концерта с оркестри като Софийската Филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ оркестър, Симфоничен оркестър “Билкент” в Анкара, Инчеонската филхармония в Южна Корея, Национален радиооркестър на Румъния, Одеската филхармония, Оркестър на Санта Чечилия в Рим и много други под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Григор Паликаров, Максим Ешкенази, Хория Андреску, Овидиу Балан, Нанс Гъм, Джулиан Шу, Франческо ла Векя, Мигел Граса Мора и други.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ