Възходът на Великобритания след Брекзит се отлага

Новият британски премиер Риши Сунак води страната към строги икономии и социално неравенство, сравнимо с това в България

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 February 2023 11:14 >
Възходът на Великобритания след Брекзит се отлага
Риши Сунак, все още финансов министър, сервира пържени картофи на лидера на уелските консерватори Андрю Дейвис в последния ден от кампанията преди изборите на 6 май миналата година.
Текстът е публикуван в бр. 11 (27) на сп. Business Global

Андрей Владов, Лондон

Обединеното кралство се насочва към най-дългата рецесия в историята си на фона на рекордна за последните 40 години инфлация. Прогнозите на Английската централна банка са, че свиването на икономиката ще продължи две години и може да унищожи половин милион работни места. В началото на ноември финансовата институция се принуди отново да повиши основния лихвен процент от 2,25 на 3% - най-резкия скок след 1989 г. По този начин Банк оф Ингланд се надява да овладее голямото поскъпване на живота.

На този фон шансовете на младия британски премиер Риши Сунак да изведе бързо страната от икономическата криза, не изглеждат големи. Той обяви спасителен план, който предвижда увеличаване на данъците на богатите и на енергийните компании. Но вече се прокрадват съмнения, че всички британци трябва да се готвят за сериозно затягане на коланите.

Примирение с упадъка

В момента в обществените финанси има дупка от 55 млрд. паунда, а се говори, че Сунак и финансовият му министър Джеръми Хънт планират не само да не я запълнят, но и да си осигурят буфер за маневри при допълнително влошаване на положението. Правителствени източници твърдят, че чрез новия си бюджет двамата се опитват да ограничат някои обществени разходи, за да гарантират, че поне пенсиите ще бъдат актуализирани с темпа на рекордната инфлация. 

Подобен ход притеснява депутатите от управляващата Консервативна партия. Според тях намеренията на лидера им да вдигне данъците и да замрази публичните плащания в момент, когато Великобритания влиза в рецесия, означават, че той се е примирил с нейния упадък. И всички техни обещания за възход и просперитет, с които убедиха британците да гласуват за излизане от Европейския съюз, няма да бъдат изпълнени до предстоящите през 2025 г. парламентарни избори. Това означава, че шансовете на торите за запазване на властта стават все по-малки. В момента те сериозно изостават в социологичесеските проучвания от опозиционната Лейбъристка партия. Както се шегуват някои коментатори на Острова, достатъчно е лидерът ѝ Киър Стармър просто да диша дотогава, за да е следващият британски премиер.

Не е изключено обаче 42-годишният Сунак изненадващо да извади заек от цилиндъра си и да промени тази тенденция. Дори критиците му признават, че  доста умело вае публичния си образ на политик, който разбира проблемите на обикновените хора, въпреки че е най-богатият човек, обитавал някога „Даунинг Стрийт“ 10. Със съпругата си Акшата Мурти се радват на богатство от 730 млн. паунда.

Пиар на работлив богаташ

Още докато беше финансов министър, Сунак нае пиар екип, който редовно публикуваше в социалните медии негови снимки как работи по суитчър до късно в дома си, както се налага да правят доста англичани, за да свързват двата края. Неговата задача бе да осигури помощи за запазване на работни места по време на пандемията. Тогава той се отказа от министерската си заплата и отиде да сервира в закусвалня, за да популяризира своята програма за субсидирано от държавата хранене в ресторантите, чрез която насърчи англичаните да се върнат в тях.

Сега подобни пиарски трикове трудно биха имали същия ефект. Социологическите проучвания показват, че хората са недоволни от консерваторите повече от всякога. Особено след 50-дневното управление на предходния министър-председател Лиз Тръс, превърнало се във фиаско и предизвикало невиждани сътресения на пазарите, те не вярват, че торите са в състояние правилно да управляват страната. Нито едно от големите им обещания не е изпълнено до момента. Новата им миграционна политика, която трябваше да привлича единствено висококвалифицирани специалисти от чужбина и да запази останалите работни места за англичаните, изглежда, не дава желания резултат. Криза за кадри се наблюдава в редица сектори, което принуждава работодатели да увеличават заплатите необосновано, а това също помпа инфлацията, особено при хранителните стоки. Проучване показва, че над една четвърт от възрастните хора във Великобритания са започнали да използват кредитни карти, за да купуват храна, а една пета са прибегнали до заеми, за да се справят с покачването на цените. Някои от тях за първи път в живота си се изправят пред дилемата или да се отопляват, или да се хранят през зимата.

„Гардиън“ коментира, че с предлаганите мерки на данъчни увеличения и свиване на държавни разходи Сунак няма как да вдъхне живот на стагниращата британска икономика. Изданието цитира специалния пратеник на Обединените нации по въпросите на бедността Оливие де Шутер, който казва, че ако новият британски премиер продължи със затягане на коланите, това ще доведе до повече глад и социално неравенство в Обединеното кралство. И в момента 22% от населението на Великобритания живее в бедност, като в Европа по-зле е само България, изтъква „Гардиън“.   

„У нас тази зима решихме изобщо да не пускаме парното. Купихме си печка и сега с мъжа ми ходим в гората да събираме дърва“, ми каза доста добре облечена англичанка пред кварталния супермаркет. 

Затова първото предизвикателство пред Риши Сунак ще бъде как да обясни по приемлив начин жертвите, които нацията, изглежда, неизбежно ще трябва да направи. И да не допусне спиране на тока през най-студените зимни дни. Различни енергийни регулаторни органи вече признаха, че разработват подобни планове заради недостига на газ, от който се получава 40% от електроенергията в страната. В момента се водят и преговори със САЩ за доставки на втечнен газ.

Но най-важната задача на новия премиер ще бъде да направи Великобритания отново привлекателна за бизнес. Това обаче няма как да се случи в краткосрочен план, ако той наистина реализира плановете на консерваторите за увеличаване на корпоративния данък догодина от 19 на 25%. 

Предпазлив подход

Прогнозите на анализаторите са, че Риши Сунак няма да постави идеологията над прагматизма, както се опита да направи предшественичката му Лиз Тръс. Тя беше представител на така нареченото крило на либертарианците в Консервативната партия, които вярват, че чрез въвеждане на по-ниски данъци и регулации Обединеното кралство мигновено може да се възползва от предимства, получени от развода с ЕС. Като добър финансист, със закалка в някои от големите фондове в Лондонското сити, Сунак на първо място вероятно ще гледа да му излезе сметката и няма да предприема смели политически ходове, на каквито се надяват част от съпартийците му. 

Критиците му пък твърдят, че чрез хитра, публична, маркетингова кампания той е прикрил истинската си същност на човек с ултрапривилегирован произход, верен последовател на екстремните мерки на Маргарет Тачър, които през 1980-те овладяха инфлацията и преобразуваха икономиката, но оставиха милиони на произвола на пазарните сили.

Риши, чието име на хинди означава мъдрец и лъч светлина, е отгледан в семейство на индийски имигранти в Англия. Баща му е личен лекар, а майка му аптекарка. Завършил е частно училище за момчета, а след това престижните университети Оксфорд и Станфорд, където среща бъдещата си съпруга Акшата, дъщеря на един от най-богатите хора в Индия. Влиза в политиката през 2015 г. като депутат от Консервативната партия и само след седем години я оглавява, като преди това заема един от най-важните постове в британското правителство – финансов министър. 

Риши Сунак защитава Брекзит през годините с мотив, че само така Великобритания ще може да води собствена имиграционна политика, без да е длъжна да предпочита европейските граждани пред останалите чужденци. Освен това ще се отърве от бюрократичните процедури за бизнес, налагани от Брюксел.

По време на кампанията за лидер на консерваторите Сунак каза, че би намалил данъците, но ще направи това отговорно, когато е наистина възможно, а не както оптимистично подходи Лиз Тръс, шокирайки пазарите и сривайки курса на паунда. „Това е моят икономически подход, бих го описал като тачъризъм на здравия разум“, обясни той.

След еуфорията, че Риши Сунак е най-младият британски министър-председател и първият от азиатски произход, английските медии сега отбелязват, че новият обитател на премиерската резиденция на „Даунинг Стрийт“ 10 протака и избягва бързи и конкретни отговори по наболелите проблеми. 

В капана 
на консерваторите

Според някои той се чувства в капан – не може да говори честно за икономическите трудности, тъй като това ще подкопае всичко, казано от торите за възможностите, които би трявало да дава Брекзит. Затова, подобно на много от тях, той предпочита да обяснява случващото се с пандемията и войната в Украйна. Истината е, че напускането на европейския пазар също създаде сериозни проблеми на британския бизнес, а обещаваните от консерваторите преференциални договори за свободна търговия с други могъщи икономически сили така и не се състояха. Британската икономика вече не е толкова конкурентоспособна и по-трудно се справя с глобалните сътресения в сравнение с други държави.

Риши Сунак е третият министър-председател на Обединеното кралство за тази година и петият за последните шест, при това избран сред сериозни вътрешни сътресения в управляващата Консервативна партия и с цената на доста компромиси между враждуващите фракции в нея. По тази причина той не може да разчита на сериозна подкрепа за прокарване на смели решения, колкото и да му се иска. Освен това е наясно, че всяка политическа нестабилност прави икономическото възстановяване на страната по-трудно. Но пък и прекалените компромиси, за да се спаси просто партията, ще го обрекат на управленски провал.

Великобритания сякаш изпадна в омагьосан кръг, от който, изглежда, няма шанс скоро да излезе, поне докато ръководството ѝ е в ръцете на консерваторите.

Риши Сунак няма как да разчита и на подхода, който използваше по време на пандемията като финансов министър и който го позиционира сред ключовите фигури в партията. Тогава той изостави политиката си на малка държавна намеса в икономиката и се преобрази във временен платец на частния сектор, като отпусна рекордната сума от 70 млрд. паунда помощи за спасяване на бизнеса. Тогава той разчиташе на дългосрочни правителствени заеми при минимални лихви, за които сега дори не може да мечтае. 

Обединеното кралство е изправено пред влошаващ се кредитен рейтинг, така че все по-трудно може да разчита на заеми, с които да връзва държавния бюджет. Малко вероятно е и гражданите да увеличат потреблението си и по този начин да подпомогнат страната да излезе от очакваната рецесия. Милиони вече се борят да изплащат своите сметки за ток и газ, и то при положение че са замразени до април.

Сред предлаганите рецепти за оздравяване са значително увеличаване на данъците на големите корпорации, за да се предотвтрати съкращаване на социалните разходи. Друга е подобряване на икономическите връзки с ЕС. Според Питър Манделъсн, бивш еврокомисар и ексикономически министър на лейбъристите, Риши Сунак трябва да предоговори „катастрофалната сделка“, която Лондон постигна с Брюксел за напускане на Европа. „Тя имаше опустошителен ефект върху търговията, конкурентоспособността, цените и икономическия растеж“, посочва Манделсън. „Премиерът е изправен пред избор – или да спаси икономиката, или да спаси Брекзит!“

Можете да намерите Business Global в пунктовете на Inmedio в моловете, в големите търговски вериги, в повечето от веригите бензиностанции, както и в централните пунктове за разпространение на печатни издания. Приятно четене!
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ