Брюксел разрешава по-големи държавни субсидии за зелени технологии

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 January 2023 16:28 >
Брюксел разрешава по-големи държавни субсидии за зелени технологии
Европейската комисия планира да разреши по-големи субсидии за предприятия, инвестиращи във възобновяема енергия и технологии за намаляване на въглеродните емисии, включително използването на данъчни облекчения, сочи проект на план, цитиран от "Файненшъл таймс".

Този ход на Брюксел в отговор на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ  е насочен към допълнително разхлабване на временния режим на държавна помощ, който е в сила от разгара на пандемията от Covid-19. Крайната дата за подобно разхлабване на режима за предоставяне на държавна помощ все още не е договорена.

Страните членки са разделени по въпроса дали и за колко време да се позволяват подобни облекчителни правила. Някои държави, включително Нидерландия и Дания, предупреждават, че по този начин се рискува да се променят равнопоставените условия, като непропорционално се подпомагат богатите страни да наливат пари в техните компании.

В предложението се казва, че ще позволи по-голяма помощ за технологии и възобновяеми енергийни източници извън тези, които вече са определени от настоящите закони на ЕС за възобновяема енергия, включително за зелен водород и биогорива. Европейската комисия също така ще позволи повече данъчни облекчения, които са и основен стимул в плана на САЩ на стойност 369 млрд. долара за подкрепа на зеления преход.

"Разпоредбите относно данъчните облекчения биха позволили на държавите членки да съгласуват националните си фискални стимули с обща схема и по този начин да предложат по-голяма прозрачност и предвидимост на бизнеса в целия ЕС“, се посочва в предложението на ЕК.

Брюксел също така възнамерява да опрости и ускори одобренията за проекти от общ европейски интерес, включващи няколко държави, и ще постави общи цели за зелен промишлен капацитет до 2030 година.

Изчислено е, че индустрията трябва да инвестира 170 милиарда евро до 2030 г. в предприятия за производство на слънчева и вятърна енергия, в батерии, термопомпи и зелен водород.

Предложението ще бъде публикувано в сряда след вътрешни дебати в Комисията и все още може да настъпят промени, отбелязва "Файненшъл таймс".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ