Програмите "Хоризонт" и „Христо Ботев“ на БНР - 52 години в ефира!

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 January 2023 09:41 >
Програмите "Хоризонт" и „Христо Ботев“ на БНР - 52 години в ефира!
Източник: БНР
Двете национални програми „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ на Българското национално радио отбелязват днес своя 52-ри рожден ден. На 4 януари 1971 година в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма „Хоризонт“, която и днес е с най-висока степен на обществено доверие, според годишния доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета Оксфорд. Новините на кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и най-богатата музикална фонотека правят „Хоризонт“ безспорен лидер в българския радио ефир вече повече от пет десетилетия.

На същата дата преди 52 години се ражда и най-авторитетното предаване на БНР за обществен диалог – „Неделя 150“, което е сред най-цитираните и днес с гласовете и въпросите на Диана Янкулова и Явор Стаматов.

Програмата на „Хоризонт“ става 24-часова три години по-късно, през септември. Също на 4 януари, но през 1989-а, се появява и друго емблематично предаване „12+3“, а 42 години от първото излъчване днес отбелязва „Хоризонт за вас“.

От 4 януари 1971 г. Втора програма на Българското национално радио носи името „Христо Ботев“. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми „Знание“ и „Орфей“ на БНР, са преструктурирани и програма „Христо Ботев“ поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и авторитетна българска медия за култура, образование и музика.

Запазване и отстояване на принципите на плурализма, чрез представяне на различни гледни точки към актуалните и важни за обществото теми от страната и света, поддържане на високи професионални стандарти и журналистическа етика, развитие на програмното съдържание в отговор на всичко, което вълнува аудиторията по всички информационни канали – чрез ефира и онлайн, е онова, което продължава да държи високо летвата на гарантираното качествено, достъпно и проверено съдържание, което създават журналистите, музикалните редактори и техническите екипи на националните програми на БНР. Защото гласът на радиото – това са хората и те го правят силен, значим и  свободен, във всеки миг и всяка секунда.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ