Устойчивото развитие е бъдещето

Бизнесът и властта се обединиха около приоритети за развитие на предприемачеството

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 December 2022 19:08 >
Устойчивото развитие е бъдещето
Източник: Тони Тончев
Устойчивото развитие е философия, въпрос на мироглед, това е общото ни виждане за бъдещето, каза Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара по време на второто издание на форума "Пауърс Съмит" (Powers Summit), който се проведе днес в "София Тех Парк".

Добри Митрев представи платформата „Пластик пакт България“, чиято цел е намаляването на отпадъците от пластмасови опаковки.  

ESG докладването е важно за големите фирми, но през следващите години предстои да бъде въведено и за малките и средните предприятия, каза Камелия Минева, изпълнителен директор на ПроКредит Банк. Тя обърна внимание, че термините и политиките за устойчиво развитие все още не са познати на малкия и среден бизнес и затова е важно да има близък диалог с всеки бизнес и споделяне на устойчиви практики. 

Малките и средни предприятия искат да инвестират във фотоволтаици, но бюрократичната рамка е много сериозна и процесът отнема до две години. Процедурата значително трябва да се опрости, защото до голяма степен демотивира бизнеса, допълни тя.

Трите аспекта на устойчивото развитие - икономическа и финансова устойчивост, зелен преход и чиста енергия, и социална устойчивост трябва да бъдат балансирани и трябва да се преследват и трите. Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

В дискусионния панел „Предприемачеството в България  - пречки и стимули“ по време на форума „Пауърс Съмит“ браншови организации и политици се обединиха около четири приоритети за развитието на предприемачеството в България, съобщи БТА.

Те са свързани със "синята" карта на ЕС за привличане на кадри и обща стратегия на държавата и партиите в посока стартъпи, капитал, таланти, акселератори и стимулиране на инвестициите в България чрез конкретни законопроекти. Най-важните са промяна в Закона за насърчаване на инвестициите, премахване на ДДС за управление на фондовете, въвеждане на механизъм за стимулиране на "ангелските" инвестиции и даване на възможност на пенсионните фондове да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове. Също така е необходима добра среда за правене на бизнес и улеснения за правенето на бизнес, като първите стъпки са създаването на дружество с променлив капитал с промени в Търговския закон и разработването на т.нар. финтех сандбокс – комуникация между частния сектор и регулаторите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ