Пеканов: Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните цели трябва да се предоговарят

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 December 2022 15:46 >
Пеканов: Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните цели трябва да се предоговарят
Източник: Тони Тончев
Дългосрочната цел за климатична неутралност до 2030 г. остава, междинните цели трябва да бъдат обект на предоговаряне. Това заяви в своето изказване служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов на форума "Пауър Съмит" (Powers Summit), който се провежда днес в "София Тех Парк".

Вицепремиерът подчерта, че в енергетиката ситуацията коренно се промени от началото на годината. Въглищният сектор у нас има огромни печалби. Междинните цели, които са изглеждали реалистични, може би вече не изглеждат така и трябва да се променят, коментира Пеканов и даде като пример мащабният проект за голям батериен парк, който вече няма как да бъде изпълнен. Вицепремиерът каза обаче, че картината в дългосрочен план не се променя. "Зеленият преход" и изграждането на възобновяеми енергийни източници стават още по-ключови, остават и целите за климатична неутралност до 2030 година.

От ключово значение, според Пеканов, е модернизацията на електроразпределителната мрежа, за да стане енергийната ни система подготвена за включването на всички енергийни източници през идните години. Това ще се случи, само ако се направят правилните промени в Закона за ВЕИ и в Закона за енергетиката, каза вицепремирът. Министерството на енергетиката, макар и с малко забавяне, изключително активно работи по тези два закона в тясна кореспонденция с ЕК, защото почти всеки месец се изменят европейските регламенти, поясни вицепремиерът. Той даде като пример вчерашната среща на енергийните министри, които са се обединили около мнението, че трябва да има ускорена процедура по присъединяване на ВЕИ-та във всички страни-членки. Тези промени в регламентите се отчитат, за да можем да имаме един краен вариант на Закона за ВЕИ и Закона за енергетиката, които да бъдат внесени в Народното събрание и да бъдат приети, тъй като това е част от второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта вицепремиерът Пеканов. 

Относно Плана, вицепремиерът припомни, че той бе общият европейски отговор на пандемията, но и на всички бъдещи кризи, тъй като неговата цел е да защити даден тип публични инвестиции да продължат да се случват в идните години, дори във времена на несигурност и кризи. Европа заложи дадените цели за зеления и дигитален преход и те продължават да бъдат валидни, релевантни и централни, подчерта още веднъж Пеканов. По думите му голямата тема е енергийната криза и геополитеческата ситуация, която промени света. За да нямаме неареалистични очаквания, трябва да разберем, че механизмът REPowerEU, по който ще могат да се правят добавки, ще доведе и до преосмисляне и предоговаряне на главите в сектор "Енергетика", каза служебният министър-председател.

Според него предоговарянето по други проекти и цели трудно може да бъде оправдано с кризата. Дигиталната платформа е изключително важна задача, дигиталната инфраструктура е ключова и тя трябва да се случва в идните седмици и месеци. Трябва да постигнем заложените цели, каза още Атанас Пеканов.

(От БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ