Пчелите могат да ни научат на изцяло нови методи на строителство

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 December 2022 15:02 >
Пчелите могат да ни научат на изцяло нови методи на строителство
Инженери и ентомолози от университета Purdue в Индиана отчитат интересни открития за това как пчелите строят и структурират техните пчелни пити. Това може да доведе до изцяло нови строителни техники, вдъхновени от насекомите.

Никилеш Чаула, професор по материално инженерство, използва 4D изображения, за да изследва по-дълбоко структурата на пчелната пита. Подходът позволява да се наблюдава работата на пчелите без да бъдат обезпокоявани. Новаторският поглед върху конструкцията на пчелните домове разкрива техники, които биха могли да се превърнат в нови концепции за използването на материали в строителството. Чаула споделя, че някои от връзките между клетките на пчелната пита са създадени с по-малко материал и напомнят швейцарско сирене.

Работата на Чаула показва как хората могат да извлекат важни уроци от растителния и животински свят. Дисциплината Биомимикрия изследва естествено срещащи се материали и поведение и черпи вдъхновение от природата за проектиране на нови продукти, системи и сгради. Професор Чаула разказва, че има принципи, извлечени от изграждането на пчелните пити, които вече се прилагат в най-разнообразни сфери – от производството на строителни материали до дизайна на обувки.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ