Икономическите мерки, вземани в САЩ, може "да фрагментират Запада", предупреди Макрон

Целевите субсидии за американските фирми вредят на пазара

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 December 2022 09:58 >
Икономическите мерки, вземани в САЩ, може "да фрагментират Запада", предупреди Макрон
През първия ден от държавното си посещение в САЩ Еманюел Макрон изрази вчера съжаление по повод "суперагресивните" мерки в подкрепа на американската индустрия, взети от държавния глава Джо Байдън – масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен Инфлейшън ридакшън акт (Закон за намаляване на инфлацията/ IRA). Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада", предаде Франс прес.

"Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от IRA са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Френският лидер изтъкна, че алиансът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога", но предупреди, че има риск "Европа и Франция да станат нещо като уравновесяваща променлива" в съперничеството между САЩ и Китай. Той заяви, че "не вярва нито за секунда" САЩ рязко да променят политиката си, но призова за по-добра синхронизация между САЩ и Европа.

Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер повтори позицията на Вашингтон, според която законът създава "значителни възможности за европейските предприятия и за европейската енергийна сигурност. Това не е игра с нулева сума". (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ