ЕС смекчава санкциите срещу руския петрол, преди те да влязат в сила

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 November 2022 08:53 >
ЕС смекчава санкциите срещу руския петрол, преди те да влязат в сила
Източник: Shutterstock
Европейският съюз смекчи последното си предложение за санкции, свързани с ценовия таван на руския петрол за износ, като отложи пълното им прилагане и смекчи ключови разпоредби за корабоплаването, предаде БНР.

Блокът предложи да се добави 45-дневен преходен период към въвеждането на ценовия таван, според документ, видян от агенция Блумбърг. Предложеният гратисен период ще се прилага за петрол, натоварен преди 5-и декември – датата, на която петролните санкции на ЕС трябва да влязат в сила – и разтоварен до 19-и януари догодина, привеждайки ЕС в съответствие с клауза, обявена преди това от САЩ и Обединеното кралство.

Постоянните представители на ЕС трябва да се срещнат в сряда с цел одобряване на тавана, съобщи Блумбърг. Очаква се на срещата дипломатите да обсъдят и нивото на ценовия таван. Ако подкрепят предложението, ЕС и групата Г-7 могат да обявят ограничението още същата вечер, посочва агенцията.

Ограничението би забранило на компаниите да предоставят превози и услуги, като застраховане, посредничество и финансова помощ, необходими за транспортиране на руски петрол навсякъде по света, освен ако петролът не се продава под договорения праг.

САЩ настояха съюзниците им в Европа да коригират пакета за петролните санкции, включващ пълна забрана на услугите, който блокът първоначално прие през юни, като добави таван на цените с две цели: да задържи руския петрол на пазара, за да избегне скок в борсовите цени, като в същото време ограничава приходите на Москва.

Петролният пазар следи отблизо потенциалното въздействие на санкциите върху износа на Русия и степента, до която те могат да намалят продажбите на руски петрол.

Съюзниците по-рано бяха обсъждали поставянето на таван някъде между 40 и 60 долара за барел - диапазон, който варира от производствените разходи на Русия до предвоенните нива - но източници на Блумбърг, запознати с последните дискусии, казаха, че вероятно ценовият таван ще бъде малко над това.

По-рано днес "Уолстрйт джърнъл" цитира свои източници, според които ценовият таван за руския петрол ще бъде около 60 долара за баел, като не се изключва възможността той дори да бъде на ниво от 70 долара за барел.

Проект на ЕК за по-детайлизираните санкции срещу руския петрол също така смекчава предишна разпоредба, която би наложила забрана за неопределено време на кораби, превозващи руски суров петрол, закупен над ценовия праг, да имат достъп до европейски услуги за пратки на всякакъв петрол, независимо от произхода, съобщава още Блумбърг.

Сега в документа се посочва, че на кораб, който "умишлено" е транспортирал руски суров нефт или петролни продукти над ценовия таван, ще бъде забранено да получава услуги, свързани с транспортирането на руски суров нефт или петролни продукти "за 90 дни след датата на разтоварване на товара, закупен над ценовия таван".

Европейският съюз също така предлага 90-дневен преход в случай на бъдещи промени в нивото на тавана на цените.

Повечето държави от Г-7 и ЕС планират да спрат вноса на руски суров петрол тази година. Разпоредбите за рафинираните петролни продукти, включително горната граница на техните цени, трябва да влязат в сила през февруари, посочва Блумбърг.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ