Кои биха могли да са кандидатите на изборите за президент на САЩ през 2024 година

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 November 2022 14:29 >
Кои биха могли да са кандидатите на изборите за президент на САЩ през 2024 година
Преброяването на гласовете от междинните избори в САЩ все още не е напълно приключило, но водещи демократи и републиканци вече се подготвят за президентските избори през 2024 година.

Ройтерс предлага справка на някои от възможните кандидати за Белия дом:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ДЖО БАЙДЪН

Президентът демократ Джо Байдън каза, че възнамерява да се кандидатира отново и вероятно ще вземе окончателното решение в началото на следващата година, след като се консултира със семейството си. Неговата потенциална кандидатура беше подкрепена от по-доброто от очакваното представяне на демократите на междинните избори, което според служители от Белия дом е показало, че политиките, водени от неговата администрация, са правилни. Едно нещо безпокои някои избиратели: как възрастта на 79-годишния президент би могла да се отрази на кандидатурата му и на потенциалното му представяне през втори четиригодишен мандат.

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДОНАЛД ТРЪМП

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп обяви във вторник, че се включва в надпреварата за Белия дом. Стратези и партийни лидери казват, че 76-годишният Тръмп остава най-вероятният фаворит за номинацията на републиканците през 2024 г., особено ако партията успее да поеме контрола над Камарата на представителите и Сената. Но резултатите на подкрепените от Тръмп кандидати на междинните избори бяха смесени и ако републиканците не успеят да спечелят контрола над Конгреса, някои от тях биха могли да го обвинят за това.

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКАТА КАМАЛА ХАРИС

Ако Байдън реши да не се кандидатира, вицепрезидентката Камала Харис би могла да излезе на преден план. Петдесет и осем годишната Харис в момента е водещият алтернативен кандидат, заявиха пред Ройтерс официални представители на демократите. Повечето социологически проучвания показват, че тя е на второ място след Байдън и е далеч пред други потенциални кандидати на демократите. Лошото ѝ представяне по време на кандидат-президентската кампания през 2020 г. и това, че в актива й няма политически успехи, с които тя да се открои като вицепрезидент, предизвикват съмнения дали тя би могла да победи съперник републиканец.

ГУБЕРНАТОРЪТ НА ФЛОРИДА РОН ДЕСАНТИС

Републиканецът Рон Десантис, 44-годишният губернатор на Флорида, би могъл да е водещият съперник на Тръмп за номинацията. Със силна електорална база и значителни финансови средства за финансиране на кампанията си, Десантис лесно постигна категорична победа, като така си осигури втори четиригодишен мандат като губернатор.

ГУБЕРНАТОРЪТ НА КАЛИФОРНИЯ ГАВИН НЮСЪМ

Губернаторът на Калифорния от Демократическата партия Гавин Нюсъм миналия вторник спечели втори четиригодишен губернаторски мандат, като постигна категорична победа над републиканския си съперник след кампания, в която той се съсредоточи върху национални политически въпроси като правото на аборт и миграцията. По информация от два запознати източника 55-годишният Нюсъм вече се е свързал с потенциални донори и служители, в случай че Байдън реши да не се кандидатира. Но се очаква той да не се кандидатира срещу Байдън.

ГУБЕРНАТОРЪТ НА ТЕКСАС ГРЕГ АБЪТ

Губернаторът на Тексас от Републиканската партия Грег Абът, чиято кандидатура за трети пореден четиригодишен мандат беше подкрепена от Тръмп, победи бившия конгресмен от Демократическата партия Бето О'Рорк на изборите миналия вторник. Шестдесет и четири годишният Абът провеждаше все по-консервативна политика през втория си мандат, като се противопостави на задължителното ваксиниране срещу КОВИД-19 и носенето на маски. Той подписа закон, въвеждащ най-рестриктивната забрана за аборти от който и да било американски щат и строи нова ограда по границата с Мексико. Въпреки че отдавна има слухове, че той би могъл да бъде потенциален кандидат през 2024 г., Абът от доста време не е коментирал въпроса публично.

БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МАЙК ПЕНС

Бившият вицепрезидент републиканец Майк Пенс беше лоялен и прекалено морален вицепрезидент на колоритния Тръмп, но в крайна сметка шефът му се обърна срещу него на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на Тръмп се разбунтуваха пред Капитолия в САЩ. Бивш конгресмен от Републиканската партия, тогава Пенс се противопостави на Тръмп и утвърди победата на президентските избори на демократа Джо Байдън, както повелява закона. Оттогава Пенс поддържа внимателен баланс, без да рискува да си навлече гнева на електората на Тръмп. Широкоразпространено е мнението, че 63-годишният бивш губернатор на Индиана обмисля дали да се включи в надпреварата за Белия дом. Той подкрепи кампанията на Брайън Кемп, заклет противник на Тръмп, който миналия вторник беше преизбран за губернатор на Джорджия.

ПАРЛАМЕНТАРИСТКАТА ЛИЗ ЧЕЙНИ

Републиканската парламентаристка Лиз Чейни обеща да направи всичко възможно, за да попречи на Тръмп да се завърне в Белия дом и каза ,че скоро ще реши дали самата тя ще се кандидатира за президент. Дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни изигра значителна роля във воденото в Конгреса разследване на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. През август Чейни загуби първичните избори за номинацията на Републиканската партия за единственото място в Конгреса на Уайоминг в полза на подкрепен от Тръмп съперник, след като каза, че тя няма "да подкрепи лъжата на президента Тръмп за изборите през 2020 г.", за да спечели.

МИНИСТЪРЪТ НА ТРАНСПОРТА ПИЙТ БУТИДЖИДЖ

Пийт Бутиджидж се включи в надпреварата за президентската номинация на демократите през 2020 г., но се оттегли и подкрепи Байдън, който след това го назначи за министър на транспорта. На този пост Бутиджидж е начело на усилията на администрацията да обнови инфраструктурата на страната. Четиридесет годишният Бутиджидж, който е бивш офицер резервист от флота и кмет на Саут Бенд, Индиана, е първият член на кабинета в историята на САЩ, който е открит хомосексуалист.

БИВШАТА ПОСТОЯННА ПРЕДСТАВИТЕЛКА В ООН НИКИ ХЕЙЛИ

Бивша губернаторка на Южна Каролина и дъщеря на мигранти от Индия, Хейли беше най-високопоставената жена в кабинета на Тръмп. Петдесетгодишната Хейли е смятана за изгряваща републиканска звезда, като в някои моменти е била близка до Тръмп, а в други го е държала на разстояние. Тя отправи публични критики срещу Тръмп по време на неговата президентска кампания през 2016 г. и отново след безредиците на 6 януари, като заяви, че неговите действия след изборите през 2020 г. ще бъдат "осъдени строго от историята". След това нейната реторика се смекчи и тя го нарече приятел, който все още има роля в партията. През юни Хейли намекна, че е възможно да се кандидатира за изборите през 2024 г., ако, както тя каза, "има място за нея", а през октомври тя обяви, че обмисли идеята в началото на следващата година.

ГУБЕРНАТОРКАТА НА МИЧИГАН ГРЕТЧЕН УИТМЪР

Губернаторката демократка Гретчен Уитмър спечели втори четиригодишен мандат миналия вторник, след като в кампанията си наблегна на правото на аборт на фона на решението на Върховния съд на САЩ да отмени конституционното право на аборт. Нейният подкрепен от Тръмп съперник пък подкрепяше почти пълна забрана на абортите, включително за момичета, станали жертви на изнасилване и кръвосмешение. През октомври 2020 г. 12 мъже бяха арестувани по обвинения в заговор за отвличане на Уитмър, като според властите те са започнали да планират престъплението, след като Уитмър наложи ограничения по време на пандемията от КОВИД-19. До края на миналия месец седем от тях вече бяха осъдени или се признаха за виновни за участие в заговора. Уитмър заяви, че случаят показва, че политическата агресия в САЩ е нараснала през последните години. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ