Лондон подготвя бюджет, базиран на сурови икономии

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 November 2022 09:03 >
Лондон подготвя бюджет, базиран на сурови икономии
Британското правителство се подготвя да представи днес бюджет, съчетаващ общо повишение на данъците и съкращаване на държавните разходи, за да даде сериозни гаранции на пазарите, предаде Франс прес. Новият бюджет бележи завръщането към мерките за строги икономии отвъд Ламанша.

В разгара на кризата с разходите за живот и с оглед на вероятната рецесия представянето на бюджета пред парламента от финансовия министър Джереми Хънт трябва да успее да поправи щетите, нанесени от "мини бюджета" на кабинета на задържалата се за кратко на власт премиерка Елизабет Тръс.

Съчетавайки масивни субсидии за плащане на сметките за електроенергия и понижаване на данъците, този проектобюджет, който се оценяваше на между 100 и 200 милиарда британски лири, трябваше да бъде финансиран основно от заеми в разгара на инфлацията и скока на лихвите. 

Това доведе до паника на пазара и срив на британската лира до най-ниското й равнище в историята, лихвите по държавните заеми скочиха, а след тях и се затегнаха и условията за кредитиране на домакинствата и компаниите. "Банк ъв Ингланд"  (Bank of England) трябваше спешно да се намеси.

"Да се боря срещу инфлацията е абсолютен приоритет за мен и това доведе до трудни решения за данъците и разходите, които ще оповестим в четвъртък", каза Хънт в отговор на въпрос за лекото повишаване на безработицата между юли и септември. 

Тези акценти напомнят на британците за суровите мерки за икономии, наложени по време на финансовата криза през 2008 година, които се изразяваха в съкращаване на разходите за държавни услуги, чието влияние се усеща до днес, най-вече в сферата на здравеопазването. 

Правителството на премиера Риши Сунак уверява, че хората с най-ниски доходи ще са най-слабо засегнатите.

Хънт гарантира пред британските депутати във вторник, че правителството ще продължи да помага на домакинствата да се справят с фактурите за електроенергия дори след зимата. 

Пенсиите и социалните надбавки също ще бъдат преразгледани с оглед на инфлацията, според британските медии, които пишат също, че правителството иска да събере между 50 и 60 милиарда британски лири от увеличението на данъците и намаляването на разходите.

Енергийните гиганти, които натрупаха рекордни печалби от скока на цените на пазарите, също трябва да дадат своя принос: извънреден данък, който първоначално ще се фиксира на 25 на сто от печалбата им, макар и с редица изключения до 2025 година, но може да бъде увеличен и  удължен впоследствие.

Друг очакван лост е замразяването на някои данъчни прагове, по-специално за данъците върху доходите.

"Банк ъв Ингланд" прогнозира свиване на икономиката, което може да е най-продължителното в историята на Великобритания.  
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ