Мракобесният закон на Костадинов: когато чужди агенти викат "дръжте чуждите агенти"

"Възраждане" последва Путиновия пример и внесе проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Но ако ще приемаме такъв закон, първата регистрирация по него по право се пада на "Възраждане"

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 01 November 2022 16:12 >
Мракобесният закон на Костадинов: когато чужди агенти викат "дръжте чуждите агенти"
Текстът е публикуван в "Дойче веле"

През 1939-а година в САЩ влиза в сила Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Целта му е да ограничи нацистката пропаганда в страната в навечерието на Втората световна война. През 2012-а година, в навечерието на анексията на Крим, Русия въвежда регистрация на чуждестранните агенти.

В САЩ след войната Законът за чуждестранните агенти е подложен на множество критики, срещу него има близо 90 дела, в резултат на което той е облекчен, а в средата на 90-те години е стеснен до закон за лобистите, прокарващи интересите на чужди правителства. В Русия тече обратният процес на затягане и вече близо 200 медии са обявени за чуждестранни агенти.

По примера на Путин

Българската партия "Възраждане" последва Путиновия пример и внесе в парламента свой проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той изисква саморегистрация на всички физически и юридически лица, които на годишна база, пряко или косвено, са получили финансова или материална помощ над 1000 лв. и се занимават с разпространение на информация чрез медиите, с обучение и с политическа дейност. На такива "агенти" се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и ВУЗ-ове, болници, структури на МВР и БАН и др.  Забранява им се да участват в политически дейности и да получават държавно и общинско финансиране.

От публичните изявления на лидера на "Възраждане" и колегите му отдавна е ясно в кои организации и медии се прицелва законопроектът: "Америка за България", "Икономедиа", "Медиапул", "Свободна Европа", "Дойче веле", фондациите "Конрад Аденауер" и "Фридрих Науман"… Тези медии ще трябва да окичат като с нацистки жълти звезди страниците и сайтовете си с надпис "чуждестранен агент", а чуждите фондации, подпомагащи формациите от своите политически семейства у нас, ще бъдат прогонени. Науката ще остане само "в реални граници" от 110 000 кв. км. И не само обществените науки и хуманитаристиката - та нали ако някой наш IT специалист, получаващ пари по научен проект отвън и преподаващ в наш ВУЗ каже, че Джон Атанасов не е бащата на компютъра, трябва мигом да бъде уволнен, напълно "в съответствие с общочовешките ценности и национални традиции", каквато е целта на ограниченията според мотивите на вносителите на закона.

А на кого плаща "Русия за България"?

Освен че още от първия си член и за неспециалист проектозаконът в правно-техническо и в лингвистично отношение е пример за кръжочна самодейност, той е пропит от лъжи и безпросветност. Според мотивите на авторите му проблемът е, че подпомагането от "неизвестни чуждестранни източници" води до прокарването на "собствените интереси на чуждестранни групи по интереси" и на "чуждестранни политики и идеологии". Нищо подобно - това подпомагане, поне що се отнася до медиите и фондациите, взети на прицел, е напълно известно откъде идва и в какви размери. За разлика от "подпомагането" на "четирихилядниците" от Кремъл например. Никоя "Русия за България" никога не е обявявала на коя медия, на кой журналист и на кой политик  колко пари е дала. Колкото до частните интереси, в едно свободно и законово регулирано общество такива може да прокарва всеки, независимо чужд или български "агент" е. Колкото до "чуждата идеология", никоя нация няма патент върху либерализма, консерватизма и социализма например, но и трите имат свой живот в България още от началото на Третата българска държава. А що се отнася до чуждата политика, в международните отношения всяка държава прокарва именно своята политика, а ако го прави незаконно, спецслужбите и правосъдието са призвани да противодействат.

Фашизоидната претенция на закона обаче е "да бъдат налагани общностни цели в политическия и социалния живот на България". Очевидно авторите му нямат предвид целите на свободното демократично общество, иначе нямаше да го ограничават, а съвсем други - като "суверенната демокрация" на Путин например.

Целта на законопроекта е прозрачна

Отправната точка в законопроекта е разбирането за "чуждестранен", в което имплицитно се съдържа понятието за враг. Ако е така, решението е съвсем просто - и в практиката, и в теорията. Враг е онзи, който те е обявил за неприятелска държава - Русия. А приятели са онези, с които си съюзник - страните от ЕС и НАТО. Депутатите от "Възраждане" досега не са се доказали като следовници на Енвер Ходжа, за когото целият свят е враждебен и всеки трябва да си има бункер. Не, те не са срещу всички държави, целта им отново е да ни откъснат от нашите съюзници, като сега ги превърнат в "чуждестранни агенти" - в полза на неприятелската Путинова империя.

България и съюзниците ѝ отдавна наложиха ограничения на кремълските пропагандни медии, управници, олигарси и глашатаи. Ако ще приемаме закон за чуждестранните агенти, то първата регистрирация по него по право се пада на "Възраждане".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ