Автопроизводителите инвестират $1,2 трлн. в електромобили и батерии до 2030 г.

До тогава над 50% от предлаганите на пазара коли ще са на ток

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 October 2022 10:10 >
Автопроизводителите инвестират $1,2 трлн. в електромобили и батерии до 2030 г.
Източник: Shutterstock
Водещите производители на електромобили в света планират да похарчат близо $1,2 трлн. до 2030 г. за разработване и производство на милиони електрически автомобили, както и за батерии и суровини за тях, сочи анализ на Ройтерс, базиран на данни от компаниите.

Сумата е два пъти по-голяма от предишните изчисления, датиращи от миналата година, и е сравнима с пазарната капитализация на Alphabet, компанията майка на Google, която е $1,3 трилиона.

Автопроизводителите планират до 2030 г. да произведат 54 млн. електромобили, или над 50 на от всички нови коли, предназначени за пазара, се посочва в анализа. За целта те възнамеряват да инсталират 5,8 тераватчаса производствен капацитет за батерии за тези автомобили, по данни на Benchmark Mineral Intelligence.

Най-амбициозни са плановете на Tesla. Компанията на Илон Мъск планира да произведе 20 млн. електромобили, за които ще са нужни три тераватчаса батерии. Tesla освен това възнамерява да пусне нови модели, чиято цена е два пъти по-ниска от тази на доста скъпите Model 3 и Моdеl Y.

Volkswagen заделя $100 млрд. за разработването на електрическото си портфолио, което включва нови гигафабрики за батерии в Европа и Северна Америка и гарантиране на достъп до суровини.

Toyota инвестира $70 млрд. за нови модели електромобили и производство на батерии и се надява да продаде поне 3,4 млн. такива коли до 2030 г. Планирани за 30 различни модели, както и пълното преминаване на марката Lexus в електрическата гама.

Ford увеличава средствата за производство на нови електромобили до $50 милиарда. Компанията има амбицията да пусне на пазара до 2030 г. 3 млн. електромобили, или половината от общото си производство.

Mercedes-Benz насочва $47 млрд. за развитие на електрически сегмент, като две трети са предвидени за разработването и производството на батерии.

BMW, Stellantis и General Motors заделят по $35 млрд. за електромобили и батерии за тях, като най-амбициозна е програмата на Stellantis. Компанията планира съвместно с партньори изграждане на капацитет от 400 гигаватчаса, включващ четири завода в Северна Америка. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ