Ръст на печалбата на Tesla със 103% през последното тримесечие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 October 2022 11:45 >
Ръст на печалбата на Tesla със 103%  през последното тримесечие
Снощи производителят на електрически автомобили Tesla отчете ръст на нетната печалба през третото тримесечие със 103% до 3,29 млрд. долара спрямо същия период на 2021 г., като печалбата на акция почти се удвои до 0,95 долара.

В същото време общите приходи на компаниите скочиха с 56% на годишна база, достигайки 21,45 милиарда долара. Само приходите от автомобилния сектор са нараснали с 55% и са достигнали 18,69 милиарда долара.

Общото производство на автомобили през третото тримесечие на настоящата година пък нараснаха с 54%, докато доставките се увеличиха с 42 на сто.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск обяви след представянето на финансовия отчет, че смята, че оценката на производителя на електрически автомобили ще надхвърли комбинираната пазарна капитализация на двете най-скъпо оценени компании в света - американския технологичен гигант Apple Inc. и саутоския енергиен гигант Saudi Arabian Oil Co.

"Аз съм на мнение, че можем далеч да надхвърлим текущата пазарна капитализация на Apple", каза Мъск и допълни: "Всъщност виждам потенциален път Tesla да струва повече от Apple и Saudi Aramco взети заедно".

Той все пак отбеляза, че "това не означава, че ще се случи или че ще бъде лесно, всъщност ще бъде много трудно, ще изисква много работа, много креативни нови продукти, разширяване и винаги късмет".

Въз основа на цените на затваряне на търговията в сряда, комбинираната пазарна капитализация на тези две компании е около $4,4 трлн. долара.

Тази "фантастична" прогноза на Илон Мъск вероятно ще насърчи отварянето на още едно разследване в Комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Този тип скандални прогнози не са нови за Мъск. През 2015 г. той вече прогнозира, че Tesla ще струва толкова, колкото Apple, като междувременно пазарната капитализация на неговата компания сега е приблизително същата като тази на Apple по това време (или около 700 млрд. долара).

Ситуацията обаче, в която се намира в момента Мъск, е нова. Тъй като "сапунената опера", която се разрази около сделката му за закупуване на Twitter Inc., наближава своя край, се смята, че той се нуждае от някъде между 5 и 8 милиарда долара, за да завърши тази сделка и единственият му реален път към набавянето на средства е чрез продажби на негови акции в Tesla.

Ценовата "бомба", че Tesla може да струва над 4 трлн. долара, не беше единственото разтърсващо твърдение, което Мъск направи в сряда вечерта. Той също така каза на инвеститорите, че очаква Tesla да извърши първото обратно изкупуване на акции в своята корпоративна история през следващата година, и то в голям размер - за между 5 и 10 милиарда долара.

"Дори при сценарий на спад през следващата година, като се има предвид, че следващата година е много трудна, ние все още имаме способността да направим обратно изкупуване за от 5 до 10 милиарда. Това очевидно чака преглед и одобрение от борда. Така че е вероятно да направим смислено обратно изкупуване", заяви той.

Много е странно да се обяви план за обратно изкупуване на акции, преди подобен ход да бъде одобрен и официално въведен от борда на директорите, въпреки че споделянето на новините по-рано не е автоматично нарушение на законите за ценните книжа, коментира Стивън Даймънд, доцент в юридическия факултет на университета Санта Клара.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ