Качеството на живот и работа задържат хората в България

Пълният икономически ефект от работата на „Аурубис България“ за 2021 г. е над 2,1 млрд. лв.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 October 2022 20:35 >
Качеството на живот и работа задържат хората в България
Източник: Тони Тончев
Основната причина хората да напускат България е качеството на живот и качеството на работата, заяви Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“, по време на конференцията „Бизнесът и регионите – Променената България“, организирана от списание BGLOBAL с подкрепата на Българската стопанска камара и Института за пазарна икономика.

За нашите компании кризите са извинение за да не свършиш нещо. Но те са и възможност да погледнеш на нещата по друг начин и да видиш кое е наистина важното, допълни Илия Гърков. Минният бизнес работи с ограничени във времето ресурси, като идва и моментът, когато и бедните руди вече няма да ги има. Затова компании като „Дънди Прешъс Металс“ искат да направят устойчиво качеството на живот в регионите, където работят, когато добивът на руда свърши.

Илия Гърков посочи, че от от малките общини в България Крумовград е единствената, която е увеличила населението си, и то от хора, установили се в Западна Европа и върнали се да живеят и работят в България. Причината за това е отварянето на рудника „Ада тепе“ край Крумовград.

За да създаде устойчива заетост и след края на проекта, „Дънди Прешъс Металс“ е създала фонд за подкрепа на микро-, малкия и средния бизнес, като в рамките на 2 години са финансирани 43 проекти, с които са създадени 98 работни места. Условието за финансиране на проектите е те да създават работни места, които да не са свързани с минния бизнес. „Хора от Великобритания се върнаха, създадоха производство и изнасят за Европа“, казва Илия Гърков. Мечтата на компанията е по този начин да създаде отделени от минния бизнес 293 работни места – колкото са сега нейните служители от региона в „Ада тепе“.

"Много често говорим как да привлечем хората, как да мотивираме инвеститорите. Предлагам на всички хора, свързани с процеса, да зададат обратния въпрос – как да не демотивират инвеститорите. На нас ни е достатъчно само това", каза Илия Гърков.

Ивайло Георгиев, ръководител „Връзки с институциите“ в „Аурубис България“ съобщи, че през 2021 г. компанията е осигурила около 9% от целия износ на България и 7% от вноса. Пълният икономически ефект от работата на „Аурубис България“ – от купуването на местни суровини, стоки и услуги, до крайното потребление на семействата на работещите в нея, е над 2,1 млрд. лв., по последни данни на Института за пазарна икономика. Едно работно място в "Аурубис България" създава 5 работни места в българската икономика, каза Ивайло Василев. А за последните 20 години гигантът е инвестирал над 1 млрд. лв. в опазване на околната среда.

Георги Миков, изп. директор на „Електроразпределителни мрежи Запад“, част от групата „Електрохолд“, съобщи, че през последните години компанията инвестира годишно по 70-100 млн. лв., като се готви за следващата стъпка – гъвкаво електроснабдяване и предоставяне на допълнителни услуги на своите клиенти като автоматично отчитане на електроенергията и интелигентно управление на потреблението.

Нараства интересът към присъединяване на нови възобновяеми енергийни източници към мрежата, но регулационните предизвикателства са големи. Например, за да се отговори на всяко запитване и да се направи проучване, срокът е само 14-дневен. В същото време срокът за сключване на договор е 30-дневен. Получава се хаотичен процес, който предполага и по-големи разходи – както от страна на инвеститорите, така и от страна на мрежата. Няма цялостно планиране и така обслужваме процес без визия за оптимални разходи, каза Георги Миков.

Росица Райкова, ръководител направление „Инвестиции“ на община Стара Загора, посочи, че основният въпрос, който поставя всяка компания, която иска да инвестира в града, е човешкият капитал - наличието на работна ръка. Затова и приоритет на общината е поставянето на човека на първо място чрез осигуряване на добро качество на живот – училища, детски градини, здравна система. Общината инвестира в образователната инфраструктура, като през последните години работи с бизнеса за създаване на ново училище, което да отговори на нарастващите нужди на ИТ сектора. Създаването на училището е дало инерция да се отворят и нови специалности в Тракийския университет.

Можем да имаме променена България благодарение на хората. Ако държавниците не пречат на бизнеса, ще се справим с всички кризи, ще имаме възможност за растеж и за по-добро бъдеще на нашите деца, обобщи Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ