Как бизнесът се грижи за местните общности

Мениджъри обсъждат социалните измерения на бизнеса с добавена стойност по време на Третия национален форум на BGlobal и БСК "Бизнесът и регионите"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 October 2022 18:07 >
Как бизнесът се грижи за местните общности
Източник: Тони Тончев
Качеството на местното образование обяснява значителен дял от регионалните различия, заяви изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова при откриването на първия панел – „Бизнес с добавена стойност – социални измерения“ на Третия национален форум „Бизнесът и регионите“. Изследователката изтъкна и друг важен показател за развитието на регионите – доколко професионалното образование съответства на местния пазар. „Има много професионални гимназии, които произвеждат кадри със специалности, които не се търсят в региона, или пък са с такова качество, което не надвишава качеството на неспециализираните училища“, каза Костадинова.

По данни на ръководения от нея изследователски институт, повечето общини са успели да възстановят трудовия си пазар, само в 20 общини има все още затруднения. А в Северозападна България още не могат да преодолеят структурния проблем - по-застаряващо население. „Преработващата промишленост е ключовият източник на богатство в малките общини“, завърши изказването си Костадинова.

Над 1000 проекта в подкрепа на местните общности

Изпълнителният директор на „Геотехмин“ Доминик Хамерс, в чиято група най-голямата компания е „Елаците мед“, развиваща минна дейност край Етрополе и Средногорие, обясни от три гледни точки как тя помага на региона. Първо, като отговорен инвеститор и работодател, който формира печалба, която служи за благото на собствениците, служителите и общностите. „Минималното изискване за такъв регион да се развива е грижата на компанията за служителите си. Имаме 2000 служители, 85% от които са от региона, ние сме в топ 5 на данъкоплатците, като част от тези данъци се връщат в региона“, каза Хамерс.

Според втората гледна точка – на околната среда, по думите на Хамерс „Елаците“ оставя минимално негативен отпечатък върху природата. Инсталирани са фотовотаични съоръжения върхо сградите на компанията и са създадени два малки ВЕЦ-а.

Третата гледна точка е директно влияние върху региона с програмата ни за корпоративна социална отговорност. Изпълнени са над 1000 проекта по инициативи и програми, реализирани в над 20 общини. А 70 на сто от жителите на общините гледат много положително на програмата.


И общинските преприятия могат да са ефективни

„Добрите фирми са социално отговорни“ – така започна изказването си кметът на община Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на националното сдружение на общините. Акцент в него бяха общинските фирми, които традиционно се смятат за неефективни и корумпирани. В община Троян обаче, по думите на Михайлова, те са реализирали преимуществата си: имат ниска себестойност на услугите, носят приходи в общинските бюджети, поемат редица непечеливши дейности, предполагат бързина на възлагане и дават гъвкави отговори на обществените потребности. В Троян всички общински  фирми приключиха на печалба и внесоха дивиденти в общинския бюджет, само печалбата на болницата я реинвестирахме, каза кметът. Миналата година е била създадена още една общинска фирма, която носи печалба – за сепариране и преработване на отпадъци.

Михайлова е категорично против държавата да управлява водите и даде за пример Троян, където общинското дружество е осигурило с 40 на сто по-ниска цена на водата от предишното държавно дружество, а загубите на вода са едва 15%.

Михайлова се похвали и със зеленчукова и овощна градини, създадени върху общински земи, в които се отглеждат биологично чисти плодове и зеленчуци. С тях се хранят децата от детските ясли и градини в общината.

Банките са подготвени срещу криза

„Опитваме се да даваме сили на общностите да вървят напред“, каза Борислав Бангеев, главен риск директор на УниКредит Булбанк. Той отчете, че 80 на сто от общините имат сметка в нея, а 30 са на пълно банково обслужване.

„За нас е изключително вайжна устойчивостта на дадения проект, за да го подкрепим с кредит. Булбанк е банка на индустрията, на икономиката. Но в последните години предоставяме възможности на местните власти“, каза Бангеев. По думите му, трудната политическа обстановка у нас е условие за икономическа криза и рецесия, но банките са подготвени след кризата 2008-2009 г. „Познаваме в детайли местните специфики и мажем да предлагаме верни решения“, каза финансистът.

С грижа за цяла община

„Работим по 7 програми за устойчиво развитие. За последните две десетилетия сме инвестирали 1,4 млрд. лв.“, каза Ивайло Василев, директор „Инвестиционни проекти и развитие“ в „Асарел Медет“. Компанията е успяла да внедри модерно оборудване от водещи световни фирми и използва най-нови дигитални технологии в минния бизнес.

С 1200 души персонал „Асарел Медет“ е най-големият работодател в района на Панагюрище, като добавената стойност на един нает при нас е над 6-7 пъти от средната, а Панагюрище е в топ 10 на общините по средна заплата за страната, каза Василев. Компанията осигурява над 36% от всички приходи в бюджета на община Панагюрище. Болница „Уни хоспитал“ в града, в която са инвестирани над 100 млн. лв., осигурява най-висококачествена болнична услуга за целия район, а вече в нея могат да се лекуват и чуждестранни пациенти.

Когато професионалното образование се разнивава с бизнеса

Зам.-кметът на Враца Александър Владимиров призова представителите на бизнеса, участващи в дискусията, да бъдат по-активни към централната и местната власти. „Вие сте хората, които водите страната напред, плащате  данъци, давате работни места и заплати, грижите се за общностите, трябва да сте много по-активни, с много по-голямо самочувствие и да осъзнавате своята голяма роля за развитието на страната. Вие осигурявате това развитие, а не политиците“, каза Владимиров.

Той изреди постиженията на общината в последния мандат. „Имаме чисто нов екологичен транспорт в града от миналата година. При нас е първата детска градина, която се отоплява на водород, спечелихме проект за още 2 градини. Реконструирахме плувния басейн, ремонтирахме 95% от пътната мрежа, също и централната градска част, училищата и детските градини“, каза зам.-кметът. Но призна, че въпреки всичко това, и въпреки привлечените инвестиции – отворени са няколко малки и две големи предприятия от автомобилната индустрия, има сериозен недостиг на  кадри. По думите му в община Враца има три професионални гимназии с много технически специалности, но те не отговарят на нуждите на инвеститорите и сега специалностите в тях се трансформират. „Но това става бавно, а докато стане, сигурно ще дойдат други инвеститори, с други изисквания. Бъдете по-активни, ние сами не можем да предположим от какво имате нужда, а вие сте хората, които дърпат страната напред“, каза Александър Владимиров.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ