Газовият интерконектор с Гърция получи Акт 16

Междусистемната връзка официално ще заработи на 1 октомври

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 September 2022 14:18 >
Газовият интерконектор с Гърция получи Акт 16
Източник: ICGB
Имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде БТА. 

„От първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя. Успяхме с него да компенсираме всичките минимални забавяния. Успяхме да направим така, че той да може да завърши обекта. Помогнахме изключително много за съставяне на цялата документация“, отбеляза Шишков. 

Той допълни, че издаденото разрешение за ползване на интерконектора е „огромен успех за служебния кабинет“ и не е плод на документални компромиси. 

По думите на министъра, една от основните задачи на настоящото служебно правителство е била да осигури техническата възможност за пускането на обекта. Шишков припомни, че официално съоръжението ще заработи от 1 октомври, когато в София ще се състои и церемония по неговото откриване. 

„Към днешна дата можем да си отдъхнем, че обектът е завършен и на 1 октомври той ще може да бъде пуснат в експлоатация в истинския смисъл на думата, без да има нарушения на никакви норми в България“, допълни още той. 

Преди седмица независимият преносен оператор „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB), отговорен за търговската експлоатация на интерконектора Гърция-България, обяви, че ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата, считано от 1 октомври т.г. 

Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от три млрд. куб. метра годишно. Около половината - 1,57 млрд. куб. метра, вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет - PRISMA и RBP.

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи. 

Интерконекторът е с обща дължина 182 км и е нов маршрут за внос на газ в България. Общата стойност на газопровода е над €240 млн., от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. €45 млн. и още €35 млн. по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със €110 млн. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ