Бизнесът и регионите 3 – участниците

Регионалният форум на сп. BGLOBAL и Българската стопанска камара

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 September 2022 18:18 >
Бизнесът и регионите 3 – участниците
Какви са предизвикателствата пред развитието на българските региони в новата икономическа среда? Как стратегическите компании, бизнесите с добавена стойност, продължават да развиват регионите въпреки енергийните и инфлационни проблеми? Как примерите на синергия между местни власти и бизнеси да се умножават?

Тези теми ще дискутират участниците в третата годишна конференция „Бизнесът и регионите“ на списание BGLOBAL, която организираме заедно с Българската стопанска камара и в партньорство с Института за пазарна икономика.

Акцент в дискусията, която ще се проведе на 4 октомври 2022 г. в „Гранд хотел Милениум“, София, са предизвикателствата пред бизнесите и общините в новата икономическа среда.

Два дни след предсрочните парламентарни избори, на форума ще очертаем посоките на развитие на икономиката и обществото ни заедно с някои от най-големите инвеститори в България и с успешни кметове.

Форумът ще бъде открит от Тим Курт, изпълнителен директор „Аурубис България“, най-голямата компания в страната, и президент на германско-българската индустриално-търговска камара.


Тим Курт е изпълнителен директор на „Аурубис България“ от 2014 г. Започва кариерата си в „Юниливър“ и „Нумико“. Присъединява се към „Норддойче Афинери“ (днес „Аурубис“) през 2006 г. Бил е вицепрезидент Корпоративна логистика и е ръководил групата по иновации на концерна, преди да заеме сегашната си позиция в България.

Как се променят и развиват регионите в страната ще проследим заедно със Светла Костадинова, изп. директор на Института за пазарна икономика. Неправителствената организация е автор на изследването „Регионални профили: Показатели за развитие“, което всяка година предоставя всеобхватна информация за развитието на областите в България.

Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика от 2007 г. През 2012 г. попада сред топ 30 на най-влиятелните жени в България според в. „Капитал“, а през 2015 г. е сред топ 20-те най-влиятелни жени на сп. „Форбс България“. Член е на Българската макроикономическа асоциация.

От Страсбург българският евродепутат Радан Кънев, докладчик по Директивата за индустриалните емисии, ще говори за промените в европейската зелена политика в светлината на новите геополитически и икономически предизвикателства и отражението им върху българската индустрия.

Радан Кънев е избран за член на Европейския Парламент в резултат от изборите, проведени на 26 май 2019. Член на Комисията по заетост и социални въпроси, Комисията по петиции и заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

Какви са органичните предимства на България в тази нова ситуация, кои проекти могат да придвижат напред развитието на регионите, по кои се работи и по кои – не, и защо? По темата ще говори управляващият съдружник в denkstatt България Боян Рашев, експерт с реален опит в устойчивото развитие и използване на природните ресурси.

Боян Рашев е управляващ партньор в denkstatt България от 2007 г. – най-опитната в страната консултантска компания в решенията за устойчива политика на компаниите. Има бакалавърска и магистърска степен по „Управление на околната среда и ресурсите“ от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия.

Дискусията в рамките на форума ще се концентрира в две основни направления:

Първи панел: „Бизнес с добавена стойност – социални измерения“

Ще се обсъждат предизвикателствата пред развитието на регионите в новата ситуация, проектите на компаниите и на местните власти в посока повишаване на стандарта на живот, възможностите за финансиране.

Панелистите:

Донка Михайлова, кмет на община Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България

Донка Михайлова е кмет на община Троян трети мандат, заместник-председател на Националното сдружение на общините в България от 2016 г. Три пъти е определяна за Кмет на годината в категорията Средни общини. Специалист в областта на социалната политика и гражданското общество. Народен представител от Коалиция за България в 40-то Народно събрание. 

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“

Димитър Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ от ноември 2017 г. Магистър по информационен мениджмънт и финанси от университета „Уестминстър“ в Лондон. В „Асарел-Медет“ е от 2001 г. като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор „Корпоративно развитие“. Член и председател на УС на компанията в периода 2014 – 2017 г.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“

Доминик Хамерс е изпълнителен директор на „Геотехмин“ от ноември 2011 г. Преди да се присъедини към екипа на българската група, има повече от 25 години опит в областта на търговската дейност и бизнес развитието в индустриалния сектор на цветни метали, с позиции във висшия мениджмънт, предимно в голяма белгийска индустриална компания. Член е на Борда на директорите на „Геострой“, както и на Надзорния съвет на „Елаците-Мед“.

Борислав Бангеев, главен риск директор и член на УС на УниКредит Булбанк

Борислав Бангеев започва кариерата си в УниКредит Булбанк в дирекция Управление на риска, като се издига до мениджър кредитна политика. От 2010 г. гради международна кариера в УниКредит СпА – бил е вицепрезидент и мениджър по управление на промяната в Търговски риск на Групата в Милано, както и ръководител на „Основни пазари“ и първи вицепрезидент и директор Кредитиране на звено ФИБС. През октомври 2017 г. става глобален директор на ФИБС (Кредитни транзакции с финансови институции, банки и държави) в УниКредит Груп.

Александър Владимиров, заместник-кмет на община Враца

Александър Владимиров  и с ресори социалните услуги и младежките дейности, организирането на културните и спортни прояви, както и развитието на туризма в региона и привличане на потенциални инвеститори. Той е завършил социология в Университета за национално и световно стопанство. Автор и водещ на публицистичното предаване „Имате думата“, съветник на комисията по образование в НС. Учредител е на Института за дясна политика. Занимавал се е с публичен и корпоративен PR.


Модератор на първия панел е Иван Велков, член на УС на БСК и председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация

Иван Велков има над 25-годишен опит като консултант и мениджър в международни и български компании, в които е обучавал и управлявал екипи за работа по инвестиционни проекти. Завършил е икономика в Пекин, бил е генерален мениджър на консултантската фирма за недвижими имоти Colliers International България. Бил е председател на УС и на НС на Националното сдружение „Недвижими имоти“, както и зам.-председател на Столичния общински съвет (2015 – 2019 г.). Хоноруван преподавател в УНСС, председател на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Втори панел: „Бизнес с добавена стойност – икономически измерения“

Ще се обсъждат енергийните и икономически предизвикателства пред структуроопределящите за регионите компании; усилията на местните власти да привличат и задържат устойчив инвестиционен интерес.

Панелистите:

Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс металс“

Проф. д-р инж. Илия Гърков е вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“, Канада и изпълнителен директор на българските дъщерни дружества в Челопеч и Крумовград. Има над 30 години стаж в добивната индустрия в България, Австралия и Армения. Под негово ръководство двете минни дружества в България се превърнаха в еталон за модерен рудодобив на световно ниво. Преподавател в Минно-геоложкия университет. 

Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“

Карел Крал е главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“ от октомври 2015 г. (тогава ЧЕЗ България). Завършил е икономика в Университета в Пилзен, Чехия. Започва кариерата си като финансов консултант в Delloite Central Europe. До края на 2009 г. работи в международни компании  в Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. От 2009 г. става част от управленския екип на ЧЕЗ Груп, като от февруари 2013 г. е главен финансов директор на ЧЕЗ Груп в Румъния.

Ивайло Георгиев, ръководител Връзки с институциите на „Аурубис България“

Ивайло Георгиев е ръководител Връзки с институциите на „Аурубис България“ от юни 2017 г. Съветник в кабинета на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на вицепремиера по управление на европейските фондове в първото правителство на ГЕРБ. Преди това е бил колумнист и редактор в седмичника „Култура“ и проект мениджър в пиар агенция „Ориндж“.

Росица Райкова, ръководител направление „Инвестиции“ в община Стара ЗагораДобри Митрев, председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара

Добри Митрев е в екипа на Българската стопанска камара от 2012 г., а от 2018 г. е неин главен секретар. От 2018 г. е в Управителния съвет на камарата, става неин председател след внезапната кончина на Радосвет Радев. Юрист по образование, бил е председател на Общинския съвет на родния си град Перник два мандата.

Модератор на панела е доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Доц. Атанас Георгиев е декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, ръководител на катедра „Икономика и управление по отрасли“, директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“. Член е на УС на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, представлява Софийския университет в Комисията по енергиен преход и в Комисията по устойчива мобилност към Министерския съвет.

Конференцията „Бизнесът и регионите – Променена България“ ще се проведе на 4 октомври, вторник, в зала „Айнщайн“ на Гранд хотел Милениум, от 14,30 до 18 ч. Присъствието е чрез регистрация, предварителна (тук) или на място, от 14 ч.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ