Porsche излиза на борсата с оценка до €75 млрд.

Ппроспектът се публикува днес, търговията с акциите при успешно IPO ще започне на 29 септември

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 September 2022 10:51 >
Porsche излиза на борсата с оценка до €75 млрд.
Източник: Shutterstock
Volkswagen очаква оценка до €75 млрд. за производителя на луксозни спортни автомобили Porsche в предстоящото първично публично предлагане (IPO) в Германия, което ще е второ по големина в страната в историята.

Volkswagen оценява привилегированите акции в диапазона €76,50 - €82,50, като така стойността излиза от €70 млрд. до €75 милиарда. В горния край на диапазона, съобщен за първи път от Reuters, това ще стане третото най-голямо регистрирано IPO в Европа, според данни на Refinitiv. Търговията с акциите ще започне на Франкфуртската фондова борса на 29 септември.

Като част от листването 911 милиона акции на Porsche ще бъдат разделени на 455,5 милиона привилегировани акции и 455,5 милиона обикновени акции. До 113 875 000 привилегировани акции без право на глас ще бъдат пласирани при инвеститорите по време на IPO-то.

Държавните инвестиционни фондове на Катар, Абу Даби и Норвегия, както и дружеството за взаимни фондове T. Rowe Price ще запишат привилегировани акции на стойност до €3,68 млрд., казват от VW.

В съответствие със споразумението на Volkswagen с най-големия си акционер - Porsche, 25% плюс една обикновена акция в марката спортни автомобили, които имат право на глас, ще отидат при Porsche на цената на привилегированите акции с премия от 7,5%.

Porsche, холдинговата фирма, контролирана от семействата Порше и Пиех, ще финансира придобиването на обикновените акции с дългов капитал до €7,9 милиарда.

Общите приходи от продажбата ще бъдат между €18,1 млрд. и €19,5 милиарда. Ако IPO-то е успешно, Volkswagen ще свика извънредно събрание на акционерите през декември, където ще предложи да изплати 49% от печалбата си на акционерите в началото на 2023 г. като специален дивидент.

Проспектът на IPO-то се очаква да бъде публикуван днес, след което институционални и частни инвеститори могат да запишат акции на Porsche.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ