Агенцията за инвестиции привлича 880 млн. лв. в Северна България

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 August 2022 13:16 >
Агенцията за инвестиции привлича 880 млн. лв. в Северна България
Източник: Shutterstock
Българската агенция за инвестиции (БАИ) работи за привличане на инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България, съобщи пред журналисти Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа.

Той уточни, че производството й ще се изнася в Европейския съйз. Зам.-министър Савов каза, че само за последните два месеца в БАИ са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места.

"Сертифицираните към 25 август 2022 г. са 11 проекта на обща стойност 231 млн. лв. с предвидени за откриване над 1500 нови работни места", добави той. По думите на Савов два от тях са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

Савов уточни, че БАИ се преструктурира, като целта е да се съкрати процесът на сертифициране от шест месеца на 8 седмици.

Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, съобщи, че се очаква да бъде пусната новата интернет страница на БАИ, която представлява обслужване на инвеститорите на едно дигитално "гише".

Стефан Савов каза още, че се поддържат активни контакти с най-големите компании в света, които произвеждат батерии, за да се привлече такова производство в България. "Не е изключено това да се случи още следващата година", допълни той.

Богданов посочи, че намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България.

От създаването на Агенцията през 2004 г. досега БАИ е привлякла близо 30 милиарда лева инвестиции за над 85 хил. работни места, съобщи Стефан Савов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ