Служебното правителство осигури газ за септември, нататък няма

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 August 2022 14:05 >
Служебното правителство осигури газ за септември, нататък няма
За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинга служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката, цитиран от БНР.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация.

"Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". 

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени".

"За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер. По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.
Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.


Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври.

Енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едва трета от нуждите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, посочи Христов.

"Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената", отбеляза още енергийният министър и добави:

"Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври".

Росен Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ:"Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър".

Министърът съобщи също така, че започва кардинална преструктуризиране на Топлофикация София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.
Щабът беше създаден от служебния премиер Гълъб Донев, веднага след като новият кабинет, назначен от президента, встъпи в длъжност.  Целта на щаба е да овладее кризата в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за контрол на цените на горивата.

Щабът се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него участват представители на държавната агенция "Национална сигурност", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

В началото на август служебният енергиен министър Росен Христов предупреди, че ситуацията с доставките на газ е сериозна и има недостиг на договорените количества синьо гориво до края на годината.

Преди ден Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ