"Банк ъв Ингланд" готви най-голямото увеличение на лихвата от 1995 г.

Инфлацията в Обединеното кралство през юни достигна 9,4 процента на годишна база

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 August 2022 08:34 >
"Банк ъв Ингланд" готви най-голямото увеличение на лихвата от 1995 г.
Източник: Shutterstock
"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) на днешното си заседание вероятно ще повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 1,75 на сто, за да укроти галопиращата инфлация във Великобритания, информира Си Ен Би Си.

Това би било най-голямото еднократно увеличение на водещата лихва на Острова от 1995 г. и първото й повишение с 0,5 процентни пункта, откакто централната банка в Лондон стана независима от британското правителство през 1997 година.

На фона на покачващите се цени на храните и енергията инфлацията в Обединеното кралство достигна през юни 9,4 процента на годишна база - най-високото й равнище за последните 40 години. 

Гуверньорът на "Банк ъв Ингланд" Андрю Бейли заяви през юли, че Комитетът по паричната политика на регулатора може да обмисли повишение на основния лихвен процент с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта). Той беше категоричен, че централната банка няма да прояви колебание и ще направи необходимото, за да постигне своята цел да върне инфлацията до ниво от 2 процента на годишна база.

Допитване на Ройтерс, проведено през миналата седмица сред икономисти и финансисти, показва, че над 70 процента от тях очакват "Банк ъв Ингланд" да повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта.

"Икономическите данни не са се променили значително след повишението на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, което "Банк ъв Ингланд" предприе през юни. Предвид обявения от нея ангажимент за решителни действия с цел намаляване на инфлацията и очакванията на пазарите за повишаване на лихвата с 50 базисни пункта, има вероятност ръководителите й наистина да вземат подобно категорично решение", заяви пред Си Ен Би Си икономистът от банка Ай Ен Джи (ING) Джеймс Смит.

Ако на днешното си заседание централната банка в Лондон предприеме по-категорични действия за затягане на паричната политика, то тя ще се доближи до курса, зададен от Управлението за федерален резерв на САЩ и Европейската централна банка, които през миналия месец повишиха основните си лихви съответно със 75 и 50 базисни пункта.

По-бързият темп на затягане на паричната политика може да усили ефекта от мерките, които "Банк ъв Ингланд" предприема за понижаване на инфлацията, но може и да увеличи риска за британската икономика, чийто темпове на растеж вече се забавят, отбелязва Си Ен Би Си. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ