Страните членки на ЕС ще намалят потреблението на газ с 15 на сто до 31 март 2023 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2022 14:55 >
Страните членки на ЕС ще намалят потреблението на газ с 15 на сто до 31 март 2023 г.
Източник: Shutterstock
Страните членки трябва да намалят потреблението на газ  с 15 на сто между 1 август т.г. и 31 март догодина. Това е заложено в новия регламент на Европейската комисия за ограничаването на консумацията на синьо гориво през зимния период в Общността, предаде БНР. 


Мярката е във връзка с опасенията за драстично намаляване на вноса на газ от Русия и последните изявления на президента Владимир Путин в тази насока. Новият регламент ще позволи на Комисията да декларира, след консултация със страните членки, "тревога на Съюза" за сигурността на доставките, като по този начин налага задължително намаляване на търсенето на газ на всички държави от общността.

Тази мярка може да бъде задействана, когато е налице съществен риск от сериозен недостиг на синьо гориво или изключително високо негово търсене. Държавите трябва да обновят националните си планове за извънредни ситуации до края на септември, така че в тях да е ясно как възнамеряват да отговорят на целта за намалението, като ще са длъжни да докладват на Комисията всеки два месеца.

Тези, които ще искат солидарни газови доставки, ще са длъжни да покажат предприетите мерки за намаляване на вътрешното потребление. В помощ на държавите  Комисията е приела европейски план за редуциране на търсенето на газ, който определя мерките, принципите и критериите за координирани действия в тази насока.

Където е възможно, трябва да се преминава към енергия от възобновяеми източници, но като временна мярка се допуска и употребата на въглища, нефт и ядрена енергия.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ