Германия се готви да отвори въглищни електроцентрали

Така ще се пести газ, който ще се складира за зимата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 July 2022 09:16 >
Германия се готви да отвори въглищни електроцентрали
Източник: Shutterstock
Германското правителство подготвя план за по-широко използване на въглищните електроцентрали в страната на фона на опасенията за възможно спиране на вноса на газ от Русия. Това съобщиха днес правителствени източници пред ДПА, като съответната наредба ще бъде одобрена от кабинета в сряда. Двете камари на парламента – Бундестага и Бундесрата вече са приели законови изменения в този смисъл.

Използването на въглищните електроцентрали за генериране на електричество ще позволи да се спести газ и да се складира по-голямо количество за студения период.

По тръбопровода "Северен поток-1" през Балтийско море от днес не постъпва газ заради началото на 10-дневна планова поддръжка. Голямото опасение е, че Русия няма да отвори отново кранчето след края на рехабилитацията.

Според източниците новите регулации засягат електроцентралите, работещи с твърдо гориво, които бяха обект на забрана, влизаща в сила през 2022 г. и 2023 г. като част от плана за постепенен отказ от въглища.

Операторите им трябва да гарантират, че заводите са отново в техническа изправност до степен, която ще им позволи да работят постоянно на пазара на електроенергия, сочи наредбата. Направените разходи ще бъдат възстановени. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ