Мъск се отказа да купува Twitter

Бордът на социалната мрежа ще съди милиардера, иска сделката за $44 млрд. да бъде сключена

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 July 2022 11:01 >
Мъск се отказа да купува Twitter
Източник: Gulliver photos/Getty images
Илон Мъск
Илон Мъск обяви, че се отказва от купуването на Twitter, предадоха световните агенции.

Собственикът на Tesla и SpaceX аргументира оттеглянето на офертата за $44 млрд. с многобройни нарушения на споразумението за придобиване на социалната мрежа. Мъск по-конкретно изрази недоволство, че от Twitter не са му предоставили достатъчно информация за спама и фалшивите акаунти в социалната мрежа.

От компанията на няколко пъти казаха през последните седмици, че броят на фалшивите акаунти на нейната платформа е под 5 процента, припомня Франс прес. Експертите се питаха дали мултимилиардерът ще оттегли своята оферта или просто цели да договори по-ниска цена.

Съобщението слага край на продължила с месеци сага, след като най-богатият човек в света обяви през април, че възнамерява да купи Twitter, отбелязва Би Би Си.

На 25 април Мъск сключи с борда на директорите на компанията споразумение за придобиване на социалната мрежа за $44 млрд, т. е. при цена от $54,20 за една акция. Оттогава Twitter загуби над една четвърт от борсовата си стойност. Акциите на Tesla поевтиняха през този период с близо 25 процента.

Мъск ще трябва да плати компенсация в размер на $1 млрд. за развалянето на споразумението.

Освен това срещу него може да бъде заведено дело - опция, от която от Twitter вече обявиха, че възнамеряват да се възползват.

"Бордът на директорите на Twitter е решен да завърши сделката на цената и при условията, договорени с г-н Мъск", каза президентът на компанията Брет Тейлър. Той изрази увереност, че съдебната битка ще бъде спечелена. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ