Smart Growth: дигитализацията

Софтуерен робот помага на фирмите да са по-ефективни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 June 2022 16:56 >
Smart Growth: дигитализацията
Източник: Тони Тончев
Ковид пандемията накара бизнеса бързо да разбере ползите от дигитализацията и да ускори отлагани с години процеси. Как европейски програми, финансови институции и консултантски компании помагат на малките и средни фирми в процеса, показа първият дискусионен панел на втората национална конференция за малкия и среден бизнес Smart Growth: "Трансформация 4.0", организирана от списание Business Global.

Пандемията ни показа колко бързо може да се сменят нагласите и настройките на компаниите за дигитализация и в един момент се оказа, че изоставаме спрямо техните решения, коментира Десислава Симеонова, изпълнителен директор "Малки и средни предприятия. Банкиране" на ОББ. Тя обърна внимание, че дигитализацията на услуги в началото на пандемията е била забавена от многото регулаторни изисквания за сигурност, обмяна на лични данни и в същото време да се запази удобството за използване от клиентите.

Изключително важно е да ценим времето на клиенти и служители, затова се стремим да предлагаме все повече продукти и услуги по дигитален канал, казва тя. В момента ОББ прави доработка на своето онлайн банкиране, което ще позволява на официалните представители на дружествата директно да добавят нови потребители, да им дават права на достъп и да извличат справочна информация, без да е нужно посещаването на офис. Друга нова услуга е подписване през мобилно приложение на платежни нареждания, заредени в онлайн банкирането. Те могат да бъдат зареждени от счетоводителя, а ръководителят ги селектира и подписва.

Калин Маринов, директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа, огласи и първата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която предвижда безвъзмездна финансова помощ от 260 млн. лв. за технологично обновяване на малките и средни фирми.

Основната цел на подкрепата по тази мярка е свързана с предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МСП с цел повишаване на ефективността на производствените процеси, постигане на по-висока производителност, намаляване на производствените разходи и оптимизиране на производствената верига. Мярката ще финансира 50% от средствата за инвестиции, като минималният размер е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лв. (€200 000).
 
От 12 години помагаме на фирмите да се дигитализират и да вдигат рязко ефективността си, казва Ян Скварил, управител на компанията Next Consult. Според Скварил софтуерните роботи са нещо, с което може да се започне, защото това е технология, при която с малко ресурси за кратко време се спестяват човешки труд, бизнесът става по-производителен, а и се намалява текучеството на кадри, защото намаляването на рутинната работа прави кадрите по-мотивирани да работят.

Софтуерният робот е високопроизводителен асистент, който действа в компютъра и вместо служителя извършва рутинни задачи по зададен алгоритъм, като прави това с висока скорост, спестява грешките и работи денонощно. Подобна технология се внедрява за 2, максимум 3 месеца, при това без да се променя нещо в текущата ИТ инфраструктура. В същото време има случаи, когато инвестицията в софтуерен робот се изплаща за 15 дни, казва Ян Скварил.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ