516 МСП са получили ваучери от държавата за ИКТ услуги

Започна Втората национална конференция за малък и среден бизнес на сп. Business Global “Smarth Growth. Трансформация 4.0”

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 June 2022 15:30 >
516 МСП са получили ваучери от държавата за ИКТ услуги
Източник: Тони Тончев
Втора национална конференция за малък и среден бизнес на BGlobal
Приключихме ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги), предоставени на 516 малки и средни предприятия, обяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков в началото на Втората национална конференция за малък и среден бизнес на сп. Business Global “Smarth Growth. Трансформация 4.0”, която се провежда в столичния Гранд хотел София. Таков обясни, че подкрепените фирми са почти равномерно разпределени върху територията на страната. И че тази схема е типичен пример как държавата може да насърчава малките и средни предприятия (МСП). 

“МСП имат сходни проблеми навсякъде по света, като основните са достъпа до финансиране и осигуряването на квалифицирани кадри”, каза още Таков. А у нас особено остър е дефицитът на квалифицирани кадри, затова агенцията прави обучения и помага на МСП за надграждане уменията на персонала, особено що се отнася до т.нар. меки мерки. 

България е страната в Европейския съюз с най-слабо приложение на цифровите технологии в бизнеса, каза главният редактор на “Business Global” Красимира Георгиева при откриването на форума. “Като бизнес списание сме абсолютно убедени в ролята на малките и средни фирми за устойчивото развитие на една икономика. А събитията в страната за пореден път доказват клишето, че силната демокрация се крепи на силната средна класа, а силната средна класа създаване вие”, обърна се Георгиева към участниците във форума, много от които представители на компании от ИТ и ВЕИ секторите. И изрази надеждата конференцията да даде отговори как може да се ускори процеса на дигитализация на МСП. Модератор на първия панел на конференцията бе бившият водещ на “По света и у нас” на БНТ Спас Кьосев, който отскоро работи в Българската стартъп асоциация BESCO. Той сподели, че като възпитаник на Класическата гимназия в София е бил обърнат с лице към миналото и с гръб към математиката, но отскоро е открил нуждата от дигитализация и е решил коренно да се промени.

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ