Първата мярка по Плана за възстановяване: 260 млн. лв. за технологично обновяване на малките и средни фирми

Минималният размер на финансовата помощ е 50 000 лв., максималният - 391 166 лева

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 June 2022 16:27 >
Първата мярка по Плана за възстановяване: 260 млн. лв. за технологично обновяване на малките и средни фирми
Източник: Тони Тончев
Калин Маринов
Първата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще бъде пусната за обществено обсъждане следващата седмица, съобщи Калин Маринов, директор на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа по време на вторана национална конференция Smart Growth: Трансформация 4.0, организирана от сп. Business Global. Тя е за технологична модернизация на микро, малки и средни предприятия и е с индикативен проект от 260 млн. лева. Основната цел на подкрепата по тази мярка е свързана с предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МСП с цел повишаване на ефективността на производствените процеси, постигане на по-висока производителност, намаляване на производствените разходи и оптимизиране на производствената верига. Мярката ще финансира 50% от средствата за инвестиции, като минималният размер е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лева (вижте подробности в таблицата).

По нея могат да кандидатстват:

•юридически лица или еднолични търговци, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите;

•имат  приключени 2019-та, 2020-та и 2021-ва финансови години;

•отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие съгласно ЗМСП;

•развиват своята основна икономическа дейност и са заявили подкрепа по определените национални и регионални приоритетни сектори съгласно Националната стратегия за малките и средни предприятия 2021-2027 г;

•реализирали са минимален размер нетни приходи от продажби общо за 2019-та, 2020-та и 2021-ва финансови години, диференциран в зависимост от категорията на предприятието-кандидат


Следващата процедура е "ИКТ решения и киберсигурност" в МСП", като тя ще има характера на ваучерна схема, обясни Калин Маринов. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ