България може да стане водещ производител на алтернативни храни

Положителен пример за кръгов модел дава българската компания „Насекомо“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 June 2022 15:12 >
България може да стане водещ производител на алтернативни храни
Източник: АППНБ
България е единствената страна на Балканите, където индустрията за алтернативни протеини е застъпена и дава сериозна заявка за развитие. Това представлява реален шанс страната да се превърне във водещ производител на алтернативни храни, заяви съпредседателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България Кремена Дервенкова на кръгла маса, посветена на бъдещето на храните. Сдружението беше инициатор на събитието, която се проведе на 20 юни в София Тех парк в партньорство с Българската стартъп асоциация (BESCO), официалния представител за България на EIT Food към Европейския институт за иновации и технологии - Клийнтех България, Френско-българската търговска и индустриална камара, Endeavor България, инвестиционния фонд “Black Peak Capital”, “Harmonica” и NV3.

„Търсенето на протеини през 2050 г. ще се увеличи с 52 %, а ние все още не сме готови да поемем това нарастване“, съобщи Десислава Димитрова от Съвета по кръгова икономика към Българската търговско-промишлена палата. Тя цитира проучване на Световната банка и Съвета за кръгова икономика, в което 78% от анкетираните фирми и неправителствени организации посочват, че в страната ни няма систематизирана нормативна база за въвеждането на кръгова икономика. Положителен пример за подобен кръгов модел е българската компания „Насекомо“, посочи Десислава Димитрова. Насекомо произвежда протеин от ларвите на черната муха-войник, като за храна използва отпадъци от хранително-вкусовата индустрия. Димитрова представи и модела на отглеждане на копринената буба и отбеляза, че в момента в България няма нито една фабрика, която да произвежда тази ценна текстилна суровина, въпреки че преди години това е била утвърдена индустрия в страната ни.

Проблемът с храната засяга не само бедстващите страни. Като част от глобалната екосистема, Европа има нужда от нови решения и нов подход към изхранването. Производството на алтернативни протеини е именно такъв, стана ясно по време на събитието. За Европа, бидейки по-консервативна, по-приемливо може да се окаже масовото въвеждане на алтернативни протеини във фуражите и храната за домашни любимци, прогнозира Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България.

За състоянието на органичното земеделие в страната говори Любомир Ноков, съосновател на „Био България“. „Аз съм песимист за бъдещето на храната, но смятам, че песимизмът може да ни накара да действаме“ каза той. Според него в момента наблюдаваме криза в плодородието заради конвенционалния начин на производство на храна, който е изтощителен за почвите. Продоволствената криза с методите на земеделие, които познаваме в момента, поставят въпроса как ще се справим с глада. Все още 30% от храната се изхвърля, докато 30% от световното население гладува. Това според Любомир Ноков поставя въпроса дали истинската причина е нарастването на населението или по-скоро трябва да търсим проблема в начина, по който създаваме и консумираме храната.

Все повече мрежи от инвеститори и потребителите се обединяват около идеята за използване на алтернативните протеини, заяви Росен Иванов, управляващ партньор в инвестиционния фонд “Black Peak Capital”. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ