Борбата с инфлацията може да окаже натиск върху растежа, смята президентът на Фед

Меко кацане в момента трудно може да се осъществи, казва Джероум Пауъл

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 May 2022 10:09 >
Борбата с инфлацията може да окаже натиск върху растежа, смята президентът на Фед
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Шефът на Фед Джером Пауъл не е убеден, че ще има следващи понижения.
Борбата с инфлацията, която достигна най-високо равнище от 40 години в САЩ, може да окаже натиск върху икономическия растеж и заетостта, предупреди президентът на американската централна банка Джероум Пауел, цитиран от Франс прес. Той каза това, след като Сенатът на САЩ го утвърди за втори четиригодишен мандат на поста председател на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (Фед), с което даде двупартийна подкрепа на усилията му да ограничи инфлацията.

"Да се сведе инфлацията до 2 на сто (целевия праг на Фед - бел.р.) няма да стане безболезнено, но в крайна сметка най-болезненото би било да не успеем да й противодействаме и тя да се установи на високи нива в икономиката", изтъкна Пауел в интервю за общественото радио. Досега той винаги е бил убеден, че институцията ще успее да забави инфлацията, без да сложи спирачка на икономиката. "Имаме необходимите инструменти", подчерта централният банкер.

"Целта ни, разбира се, е да сведем инфлацията до 2 процента, без икономиката да навлезе в рецесия, като се запази доста стабилен пазарът на труда", подчерта той. Нещата обаче могат да се окажат по-сложни от очакваното: по думите му "въпросът е дали може да се извърши меко кацане или не, а това в действителност може да зависи от фактори, които не контролираме". "Меко кацане означава просто да се сведе инфлацията до 2 процента, като едновременно бъде запазен стабилен пазар на труда. А в момента това трудно може да се осъществи", призна той.

Фед започна да повишава лихвите, за да забави търсенето. През март ставките бяха увеличени с четвърт процентен пункт, а на 4 май - с половин пункт, най-силното покачване от над 20 години. В момента водещите лихви са в диапазона между 0,75 и 1 на сто. Предвиждат се нови увеличения до края на годината. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ