Световният туризъм се съживява, но още е далеч от нивата преди пандемията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 May 2022 10:13 >
Световният туризъм се съживява, но още е далеч от нивата преди пандемията
Източник: Shutterstock
Въпреки войната в Украйна и продължаващите ограничения за пътуванията в Китай заради КОВИД-19, световният туризъм продължава да се съживява, начело с Европа и Америка, но засега не успява да се върне към равнищата от преди пандемията, предаде Франс прес.

Пътуванията на международни туристи по света са се увеличили над два пъти (+130 на сто) през януари 2022 г. спрямо същия месец миналата година, по последни данни на Световната организация по туризъм (СОТ). В световен план туристите са с 18 милиона повече, което се равнява на общото увеличение през цялата 2021 г. Туристите вече си връщат доверието и заминават във ваканция, все по-често в чужбина. По летищата отново започват да се вият опашки от чакащи.

През 2019 г. постъпленията от световния туризъм достигнаха 1,482 трилиона долара, след което намаляха близо тройно през следващата година заради пандемията.

През януари се затвърждава тенденцията, започнала през 2021 г., но СОТ подчертава, че вариантът Омикрон наскоро отново удари спирачка на международните пътувания и през януари 2022 г. те са останали с 67 на сто под равнищата от преди пандемията.

Пътуващите се завърнаха във всички региони и броят им нарасна спрямо ниските равнища от началото на 2021 г.

В Европа увеличението е тройно, а в Северна и Южна Америка - двойно. Остава им да изминат останалата половина от пътя, за да достигнат нивото от преди пандемията.

В Близкия изток също се наблюдава бум спрямо 2021 г. (+89 на сто), според СОТ, както и в Африка (+51 на сто), но и двата региона остават далеч от туристическите пътувания през 2019 г.

Както се подразбира, спад има в Азия и Тихоокеанския регион, където повечето дестинации са затворени. През януари там международните туристи са били с 93 процента по-малко, отколкото преди пандемията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ