Жените лидери А класа

Специалното издание на BGLOBAL ви среща с 22 дами от нежния СЕО клуб в България

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 April 2022 10:48 >
Жените лидери А класа
Когато преди три години екипът на BGlobal (тогава сп. „Икономист“) направихме първото изследване за делът на жените в корпоративна България, резултатите не бяха изненадващи – 6 пъти по-голямо мъжко присъствие в ръководните структури на топ 300 компании в страната. Изненадата по-скоро дойде при сравнението със старите европейски демокрации, което показа отчетливо по-силно присъствие на дамите у нас – и в други страни от Централна и Източна Европа - на най-високите оперативни позиции. Въпреки липсата на квоти или други задължителни мерки за постигане на разнообразие.

За три години дамският СЕО клуб в България се е увеличил, при това с двуцифрен ръст. Какви могат да са причините ще кажат анализаторите, ние даваме фактите. А те са, че мениджърите с нежни имена се издигат благодарение на личните си качества, а не на държавна политика – ако беше обратното, разрезът по пол в реалното управление на големите държавни и общински фирми нямаше да е толкова мачистки, колкото е в момента.

Всъщност, точно това е добрата новина – лидерството в корпоративния свят е въпрос на професионализъм, емоционална интелигентност, амбиция и много труд. Вижда се във всеки един от разговорите с 22 дами - лидери А класа, в това специално издание на BGLOBAL.

Започваме да публикуваме – по азбучен ред - интервютата с тези дами, които са от различни бизнес сектори, различни поколения, всяка с индивидуален професионален път. Обединява ги едно – мащабът на успеха. Жени, които управляват големи екипи и бизнеси за милиони.

Защо разговаряме с тях? Защо в това специално издание на BGLOBAL разказваме за особеностите на женското лидерство; за майсторството да постигаш устойчиви резултати, управлявайки промяната. Защо показваме силата на примера – в политиката, в спорта, в изкуството – чрез интервюта и текстове на имена като Ирина Бокова, Ивет Лалова, Здравка Йорданова, Ваня Щерева, Мадлен Алгафари? Защо потърсихме гледната точка на посланичките на САЩ, Франция, Финландия и Швеция, в опит да се съизмерим?  

Бизнес отговорът е – защото женската част на света все още е подценявана и се самоподценява, а това е чиста, при това измерима загуба на обществен просперитет. Само един факт – ако заплащането на жените се изравни с това на мъжете, световният брутен продукт ще се утрои в рамките на един човешки живот. Затова всяка възможност да се покажат успешните примери, които да запалят младите на старта, си струва.

По-общият отговор е – защото жените са по-диалогичната и по-емпатичната част от човечеството. И всеки повод да си спомним за това и да се поучим, особено в днешните дни, не трябва да се пропуска. Включително, за да си зададем въпроса: А ако на мястото на Путин беше жена?

Можете да закупите списанието в павилионите на Inmedio, големите вериги бензиностанции, търговските вериги "Фантастико", "Кауфланд", "Била" и др.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ