Челопеч и Козлодуй са с най-високи заплати

Велико Търново е с най-голям ръст на възнагражденията в първата пандемична година

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 April 2022 16:39 >
Челопеч и Козлодуй са с най-високи заплати
Източник: ИПИ
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. е в община Челопеч (2628 лв.), показва последното издание на проекта "265 истории за икономика" на Института за пазарна икономика. На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2336 лв.), следвана от Пирдоп (1936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столична община е на 5-а позиция (1913 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1830 лв.),  Девня (1745 лв.), Елин Пелин (1638 лв.), Панагюрище (1528 лв.) и Божурище (1540 лв.). За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, казват от ИПИ.

Индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове също имат силно представяне. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София; общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив. Експертите посочват, че успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2020 г., показва изследването. Средната заплата на наетите лица в 182 общини бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влизат Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за периода 2016-2020 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 40-45%, принос за което има и динамиката в дигиталната сфера.

Въпреки негативните икономически ефекти от пандемията през 2020 г. в почти всички общини в страната се отбелязва ръст на средната работна заплата. В седем общини заплатите на наетите намаляват през 2020 г., като спадове има например в Своге (-3% спрямо 2019 г.) и Лъки (-9%). Въпреки това, редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането на фона на общото забавяне, в това число вече споменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столична община повишението е с 9%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Велико Търново, с 14% ръст в годината на пандемията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ