Първите пари по Плана за възстановяване достъпни за бизнеса в края на юни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 April 2022 18:36 >
Първите пари по Плана за възстановяване достъпни за бизнеса в края на юни
Първата програма по Плана за възстановяване и устойчивост към Министерството на иновациите и растежа ще бъде достъпна за бизнеса в края на юни, съобщи министър Даниел Лорер, цитиран от БНР. Програмата е предназначена за технологична модернизация на предприятията, на стойност 260 млн. лв.

Министър Лорер представи нова процедура в помощ на малките и средни фирми от преработващата промишленост заради високите цени на електроенергията.

Процедурата за възстановяване на малките и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност е с бюджет от 136 милиона лева и се изпълнява по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Целта е програмата да подкрепи инвестиционните проекти на компаниите в машини и съоръжения, които да намалят консумацията на електроенергия:

"Тази мярка ще позволи на компаниите да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за енергия", заяви министър Даниел Лорер.

Съфинансирането по програмата е до 50 процента, за да могат повече компании да се възползват от предоставените средства. Програмите по Националния план за възстановяване и устойчивост, управлявани от министерството, предвиждат един милиард и 300 милиона лева в подкрепа на българските предприятия, съобщи още Лорер, а планирането е във финална фаза:

"Още в края на месец юни и началото на месец юли първата програма от Плана за възстановяване и устойчивост, така наречената "Технологична модернизация на предприятията", отново с безвъзмездно или грантово финансиране в рамките на 260 милиона лева, ще бъде достъпна за предприятията".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ