Българският паспорт остава на 42-о място по сила

Гражданите на Япония могат да пътуват в най-много държави без виза

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 March 2022 16:20 >
Българският паспорт остава на 42-о място по сила
Източник: Shutterstock
Българските паспорти остават в Топ 50 на новата глобална класация “Nomad Passport Index 2022” за "най-добрите паспорти" на консултантската компания Nomad Capitalist. В индекса нашите документи, респ. гражданството, делят 42-о място с тези на Хърватия. И в миналогодишната класация България заемаше същото място.

За да съставят рейтинга, от Nomad Capitalist използват 5 критерия с различно тегло. Това са безвизово пътуване (50%), данъчен режим (20%), двойно гражданство (10%), глобално възприятие (10%) и лична свобода (10%). Индексът може да послужи на хората да направят по-информиран избор, ако искат да придобият двойно гражданство.

Лидер по възможности на гражданите си се явява Люксембург, като се нарежда на първо място сред общо 199 държави. В Топ 10 са още Швеция, Ирландия, Белгия, Швейцария, Финландия, Португалия, Чехия, Нидерландия и Сингапур.

Люксембургският паспорт дава право на безвизово пътуване в 189 държави, а българският в 173 (171 в миналогодишната класация). Американският е на 41-о място, а афганистанският - на последно 199-о, защото гражданите на страната могат да пътуват безвизово само в 26 държави. По отношение на туризма Япония е лидер - с японски паспорт се влиза без виза в 192 държави.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ