Гешев поиска засилен мониторинг от Брюксел, К. Петков му отговори, че главният прокурор ще е само администратор

Хората, които са в основата на корупцията в България, са около 20 души, смята премиерът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 January 2022 15:59 >
Гешев поиска засилен мониторинг от Брюксел, К. Петков му отговори, че главният прокурор ще е само администратор
В задочен спор в Брюксел влязоха главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков.

"Искаме засилен диалог с европейските институции, включително и по-сериозен мониторинг в хода на съществуващия механизъм за върховенство на закона или по някакъв начин, който се прецени за правилен, тъй като в България е поставено под сериозна опасност върховенството на правото, разделението на властите и правата на човека", каза пред журналисти в Брюксел главният прокурор Иван Гешев след участие в изслушване в Европейския парламент, посветено на обстановката в нашата страна.

По повод изслушването главният прокурор отбеляза, че евродепутатите са се интересували от конкретни досъдебни производства, като "Барселонагейт" и "случая с кюлчетата".
Според Иван Гешев, когато се говори за съдебна реформа фокусът винаги е върху прокуратурата. "Проблемът е в много органи. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. Проблемът е в съда, който също трябва да се реформира. Проблемът е в процедурите. Проблемът е в отговорността на магистратите, защото българският магистрат, повярвайте ми, не може да бъде наказан за почти нищо", посочи Гешев.

Главният прокурор заяви още, че прокуратурата има желание да участва в съдебната реформа, като отбеляза обаче, че в годините е имало много опити тя да се случи. Гешев допълни, че не може със стар Наказателен кодекс да се бори престъпността. Той отбеляза, че липсва взаимодействие между институциите в България и се правят опити за война със съдебната власт. По думите му МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт.

"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре", заяви в задочен отговор на главния прокурор министър-председателят Кирил Петков. "Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло и той да стане администратор", добави Петков. По думите му за първи път от много време насам в страната ни има истинска политическа воля за справяне с корупцията.

"Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона. Това е и нашият приоритет. Колкото повече, толкова по-добре", смята министър-председателят по повод предложението на Гешев за засилен мониторинг от Брюксел.

Кирил Петков взе участие в заседанието на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, посветено на България. Той посочи, че на него е призовал неговите отговори по отделните въпроси да бъдат публикувани на интернет страницата на Европейския парламент, за да бъдат публични.

Петков коментира още, че не е получил директни въпроси, свързани с глобалния закон "Магнитски", който засегна депутатa от ДПС Делян Пеевски. "Хората, които са в основата на корупцията в България, са около 20 души", посочи Петков. "Вече няма да има човек над закона", каза още той.

(По БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ