Питър Рубен, ОББ – изборът да растеш в България

Какво може да прочетете в новия брой на BGlobal

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 January 2022 11:50 >
Питър Рубен, ОББ – изборът да растеш в България

Защо една чуждестранна финансова група ще избере да стъпи в България - и не само да стъпи, но и да разраства бизнеса си тук за сметка на други пазари? Защото е видяла и използвала умно възможностите за растеж и започвайки с придобиването на 10-тата по големина банка в страната, за 14 години се превръща във втората най-голяма банка с претенции за лидерска позиция във финансовия сектор. Това е историята на белгийската KBC, популярна у нас като банка ОББ. Портфолиото й в България включва още един от най-големите застрахователи, ДЗИ, пенсионноосигурителната компания NN, лизингови дружества. Разкрит е развоен център за цялата KBC Group, с 320 млрд. евро активи и близо 41 000 служители.

В края на миналата година групата придоби Райфайзенбанк България, а малко преди това начело на ОББ и KBC за България застана Питър Рубен. Има ли граници за разрастването и промяната? Не, няма, казва в интервю за списание BGlobal Рубен и обяснява, че финансовият пазар в България ври и кипи, силно конкурентен и диверсифициран. Посочва едно от предизвикателствата, свързани с ускорената дигитализация. Нарича го „овластяването на палеца“, а смисълът е клиентите на ОББ да имат пълен достъп до всички финансови операции чрез мобилното банкиране. Но това не означава, че клоновите мрежи скоро ще изчезнат – има много хора, които си харесват класическия модел, веднага уточнява главният изпълнителен директор на ОББ.

Прогнозите на Питър Рубен за движението на лихвите през 2022 г. и за темповете на кредитиране може да прочетете в интервюто с него в бр.16 на списание BGlobal.

В броя, който се продава на пазара през първия месец на 2022 г., може да прочетете очакванията за годината на мениджърите на някои от най-големите български компании – хората, чиито бизнес визии ви представяхме в течение на 2021 година. А аналитичните прогнози за 2022-ра са през погледите на Даниел Коен, председател на Борда на директорите на Парижкото училище по икономика, Лорънс Тубиана, изп. директор на Европейската климатична фондация (два текста със съдействието на Project Syndicate), политологът проф. д-р Антоний Тодоров, икономистът Красен Станчев.

От страниците на BGlobal ще научите още как се ражда идеята за единствената българска бира с мъжко име и откъде идва то. За плюсовете и предизвикателствата да развиваш семеен бизнес, конкурирайки се с мултинационални компании в бранша, разказва Габриела Попова, изп. директор и собственик на великотърновската фабрика за пиво „Бритос“.

В BGlobal може да прочетете и кои са четирите елемента на успешната дистрибуция, обобщени от Боян Тодоров, директор бизнес развитие на „Орбико България“, най-големият дистрибутор в страната. Ще ви срещнем и със собственика на TDB Play Мартин Кадинов, който организира първият гейминг маратон в България, както и с нидерландеца Денес ван Гилс, който продаде транспортния си бизнес, за да развива селски туризъм в Чирпан.

Отново присъства темата за ESG – експертите на PwC България посочват през каква адаптация трябва да премине бизнеса, за да отговори на политиката на Брюксел, която цели да прекъсне връзката между икономическия растеж и високоемисионните индустрии. Полезно четиво за съществуващи бизнеси и за предприемачи, които тепърва се ориентират. В помощ на вторите има и пакет от инструменти за по-ясно изразяване на една бизнес идея и по-лесно създаване на план за осъществяването й.  Той е разработен от екип от 5 държави, финансиран е от Брюксел, а за BGlobal го представят българските участници в екипа, Любов Кирилова и Ваня Данкова от „Хепинес Академи“, в два поредни броя.

Темата на броя изследва успешният начин да върнем служителите обратно в офиса. Голямата задача е атмосферата и духът на един неформален офис да се прехвърли в официалния, за да отговаря на променените желания и потребности на екипите. Как да стане това – ще прочетете в списанието.

Автори в традиционните рубрики на списанието за мениджмънт и реклама и маркетинг - BInside и BCreative, в този брой са проф. Десислава Бошнакова, старши директорът „Човешки ресурси“ на А1 Миглена Узунова-Цекова, създателите на Центъра за Анализи и кризисни комуникации д-р Александър Христов („Параграф 42“), Любомир Аламанов (SiteMedia Consultancy) и Даниел Киряков (АмЧам), Ива Григорова (MSL).

Всичко това може да прочетете в новия брой на BGlobal. В който ще се срещнете и с още много интересни герои и автори.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ