Кирил Петков отива в Скопие на 18 януари с двама министри

Нека говорим за всички ползи от еврочленството за двете страни, призовава премиерът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 January 2022 13:32 >
Кирил Петков отива в Скопие на 18 януари с двама министри
Министър-председателят Кирил Петков ще посети Скопие на 18 януари, съобщава правителствената пресслужба. Повод е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България.

Премиерът ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси, се посочва в информацията.

"Трябва да променим разбирането за това, какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този процес", е заявил Кирил Петков, цитиран в прессъобщението.

По-рано от "Дондуков" 2 признаха, че външнополитическият съветник на премиера Весела Чернева е била на 2 януари в Скопие, за да подготвя визитата. Очаква се на нея да бъде даден рестарт на разговорите между двете страни по Договора за добросъседство и приятелство и желанието на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, което бе блокирано от България и заради което София бе подложена на огромен външен натиск. В същото време в  медиите в България доминират коментарите, че когато и двамата премиери са нови, а Северна Македония търси подкрепа за еврочленство от България, премиерът на Република Северна Македония трябва първи да дойде в София, а не Кирил Петков да ходи в Скопие. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ