ЕК предупреди, че зелените цели няма да развалят бджетната дисциплина

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 December 2021 14:13 >
ЕК предупреди, че зелените цели няма да развалят бджетната дисциплина
Източник: Shutterstock
Брюксел разглежда възможни поправки на Пакта за стабилност и растеж, но „по-реалните” правила на базовия икономически документ на Европейския съюз няма да освободи в бъдеще държавите-членки от мерки по намаляване на дълга.

Вестник „Файненшъл таймс” цитира заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, според когото и занапред държавите от общността ще трябва да предлагат „заслужаващи доверие” планове за намаляване на държавния дълг.

Сред разглежданите от Брюксел възможни реформи на пакта са „зелено” и „златно” правило, които позволяват разходите по опазване на околната среда да бъдат изключвани от сумата на дефицита на държавите-членки при оценката на пакта, който определя принципите на бюджетната дисциплина в ЕС. Бюджетните стимули за „зелени” разходи трябва да бъдат съчетани със задължението да продължи намаляването на общата дългова тежест.

„Ще бъде важно да видим как постигаме надеждни траектории за намаляване на дълга, за да гарантираме създаването на фискални резерви за посрещане на нови предизвикателства”, каза заместник-председателят на ЕК. Когато погледнем траекторията на намаляването на дълга, става ясно, че става дума за целия държавен дълг, а не само за части от него. Съществува „относително широк консенсус” относно необходимостта от опростяване на Пакта за стабилност и растеж при отказ от сложни променливи като структурните бюджетни баланси, добави Домбровскис. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ