Дигиталната лудост

TikTok ще създаде нови, невиждани възможности за маркетинг

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 December 2021 08:02 >
Дигиталната лудост
Текстът е публикуван в бр. 8 на сп. Business Global.


Бисер Костадинов 
     Бисер Костадинов е копирайтър и акаунт в агенция Digital Vision.Бумът на приложението TikTok, което първоначално се казва Douyin, е толкова голям, че гранични с истинска дигитална лудост. Douyin е социална мрежа, създадена през 2016 г. за споделяне на забавни видеа с дължина от 15 до 60 секунди.  Процъфтяването на TikTok, пуснато през 2018 г., се очаква да продължи, а това означава, че ще се създадат още нови и невиждани възможности за маркетинг.

Приложението е достъпно в над 150 държави и на 75 езика, достигайки до 1,1 млрд. активни потребители на месечна база към февруари 2021 г., информира Wallaroo Media. До края на 2020 г. приложението е изтеглено общо над 2,6 млрд. пъти в целия свят, допълва Sensor Tower.

Един потребител отваря TikTok минимум 8 пъти на ден, прекарвайки средно 52 минути в платформата. При аудиторията под 15 години това време се увеличава до 80 минути, информира TechCrunch. 83% от потребителите на TikTok са публикували поне един видеоклип, създаден от тях. 

Но независимо от огромната популярност на приложението по-голямата част от

марките се страхуват


да рекламират поради три причини:

1) Основната аудитория е от представители на поколението GenZ*;

2) Не виждат как бизнесът им може да намери място в приложението;

3) Подценяват значението на TikTok, смятайки, че това е поредната социална медия, чиято слава ще трае от ден до пладне.

В момента TikTok е най-бързоразвиващата се социална платформа в света, чийто ръст е подсилен от COVID-19 пандемията и дългото задържане на хората вкъщи. Коронавирусът промени и профила на аудиторията на приложението. Шири се мнението, че TikTok е медията на най-младите, но истината е, че само 41% от аудиторията e под 25 години. Останалите 59% са пъстър микс от различни по-стари поколения. Всъщност броят на възрастните потребители се е увеличил 5,5 пъти през последната година и половина.  

Ако не използвате TikTok за популяризация на бизнеса си, крайно време е да го направите! Ето няколко предимства на приложението:

• Много марки, особено от малкия бизнес, смятат, че рекламирането в TikTok не си струва усилията и парите. Най-голямата пречка пред тях е създаването на интересно видеосъдържание. В действителност TikTok разполага с различни ресурси, които помагат да се направи качествено видео, без да се ползват услугите на професионалисти. Създаването и настройването на рекламните кампании също не е трудно. Рекламодателите имат достъп до самообслужващи се формати с различни функции – креативни инструменти, гъвкави бюджети, насочване на ефективността и бизнес акаунти.

Видеопостовете във Facebook и Instagram в повечето случаи са само статични изображения или кратки клипове с музикален фон, които рядко потребителите включват. В TikTok, чийто единствен носител е видеото,

нещата стоят различно

Приложението дава възможност на рекламодателите да се свързват с потребителите и със звук, което увеличава възможностите на видеомаркетинга.

• Най-големият плюс на TikTok са безбройните уникални общности и ниши с различно съдържание. Ангажираността на потребителите с публикуваното съдържание в TikTok е толкова голяма, че надминава в пъти всички други социални медии. Например в началото на 2021 г. попзвездата Дженифър Лопес публикува най-новия си видеоклип едновременно в Twitter и TikTok. В Twitter той събра 2 млн. гледания при 45 млн. последователи, а за същото време в TikTok - 71 млн. гледания при 5 млн. последователи.

• Тъй като непрестанно се увеличава времето, което потребителите прекарват в TikTok, това увеличава и възможностите рекламодателите да достигнат до целевата си аудитория и още повече да ги ангажират с посланията на марките си. Независимо дали става въпрос за козметика, ресторанти или транспортна компания,

за всеки бизнес има място

в TikTok. Особено за инфлуенсъри, които споделят своите възгледи за живота, семейството, рецепти, танцови стъпки, домашни любимци. Но за разлика от Instagram, в който потребителите показват напудрения си образ, използвайки специално осветление, грим, оператор, монтажист, в TikTok се споделят видеа в суров вид, което е и най-голямото им предимство. И тук стигаме до следващото предимство.

• Платформата насърчава хората да показват неподправеното си „аз“. Именно това превръща приложението в мощен инструмент за инфлуенсър маркетинг, който позволява марките да се популяризират с автентично съдържание, чийто потенциал за обхват е по-голям от този във Facebook и Instagram. Самият TikTok поощрява подобни партньорства, предоставяйки на марките данни за възможно най-подходящите за тях инфлуенсъри.

Ако марките се включат в неподправената автентичност на TikTok, а не я имитират, имат огромен шанс да привлекат вниманието на потребителите към себе си, превръщайки посланията си в поредното вирусно съдържание, споделяно безплатно от хиляди. Не е нужно да имаш 1 млн. последователи, за да попаднеш в тенденциите на TikTok, и това е най-якото, защото

може да си „малък“, а да постигнеш много

TikTok е златна мина за най-популярните си инфлуенсъри. Forbes публикува класация с най-печелившите звезди в приложението за 2020 г. На първо място е младата американска танцьорка Адисън Рей Ийстърлинг (Addison Rae Easterling). Тя може да се похвали с над 81 млн. последователи и 5 млн. долара печалба от TikTok за изминалата година. На втора позиция е друга танцьорка и моден влогър – Чарли Д‘Амелио (Charli D’Amelio), която има над 118 млн. последователи и 4 млн. приходи. Третото място е за Дикси Д‘Амелио (Dixie D’Amelio) – по-голямата сестра на Чарли, чиято фенска база е над 52 млн., а сумата, спечелена от рекламни договори и мърч линия, възлиза на 2,9 млн. долара.

Наскоро TikTok основа Creator Fund. Парите във фонда, възлизащи на  1 млрд. долара, са предназначени за създателите на съдържание.  

Ето как го правят някои от избралите да рекламират в TikTok:

• HelloFresh показва в рекламите си колко е лесно да се готви с доставения от тях комплект от хранителни продукти. Само с едно щракане на пръстите отваряш кутията с продуктите, прочиташ рецепта, приготвяш ястието и с удоволствие го изяждаш. Всичко това е поднесено с подходящ музикален фон без говор. На финала ненатрапчиво се появява марката и кратко послание със задължителен елемент – бутон на call to action. Рекламите на HelloFresh създават точно това автентично усещане – все едно са заснети от потребител в домашни условия.

• Haier също разчита на необработените кадри, но в рекламите на марката ключов момент играе музиката – текстът от песента по забавен начин (често на забързан каданс) е синхронизиран с действията на героя от клипа, който с няколко прости довода (допълнително подчертани с изписване на екрана с по една дума) се опитва да убеди потребителя в предимствата на домашната техника, предоставяна от Haier. На финала на краткия клип, не по-дълъг от 10 секунди, има анимирано лого на марката и имиджово послание.

• Dermalogica – марка за професионална бяла козметика, е избрала да комуникира с целевата си аудитория с образователни клипчета, чрез които по ненатрапчив начин показва характеристиките и функционалността на продуктите си, грижещи се за здравето и младостта на кожата. А копито във видеата винаги е с няколко глагола:  Нанеси. Масажирай. Изплакни. Засияй.  B


* - *GenZ е поколението, израснало със социалните медии и новите технологии, чиито най-важни характеристики са светкавичното обработване на информация, но и бързата загуба на внимание. Обвързването с марките се случва изцяло онлайн, затова обратната дигитална връзка е изключително важна за тях.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ