АмЧам е готова за сътрудничество с новото правителство

Камарата подготвя цялостно изследване за възможната декарбонизация на българската електроенергийна система

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 December 2021 18:07 >
АмЧам е готова за сътрудничество с новото правителство
Източник: Американска търговска камара
Н. Пр. Херо Мустафа и Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара
Днес Американската търговска камара в България (АмЧам) проведе бизнес среща с Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на Съединените американски щати в България. Събитието се проведе в новия формат на Камарата - “AmCham Executive Club”. На него присъстваха физически над 100 висши ръководители от членове на Камарата, експерти от Посолството на САЩ у нас и представители на медиите. Срещата се проведе при стриктно спазване на действащата здравна наредба за обществените събирания.

Спонсори на събитието са Фондация «Америка за България», КонтурГлобал Марица Изток 3, Дънди Прешъс Металс България, Хъниуел България, Макдоналд'с България и Хюлет Пакард Ентърпраиз (Селекциум).

Срещата беше открита от Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България. "Само заедно – бизнесът и правителството – можем да постигнем ефективност, прозрачност и борба с корупцията, като така разгърне потенциала за растеж на България. Американската камара може да предостави експертен опит и решения в сектори като здравеопазване, енергетика, дигитална трансформация, иновации и др", заяви Оливие Маркет.

Секторни доклади на Камарата

Камарата ще продължи да предлага решенията и изводите, включени в своя доклад „Здравеопазването като инвестиция“. Неговата холистична философия и балансирани мерки представят ясен стратегически поглед върху това как нашата здравна система може да бъде по-ефективна, прозрачна, дигитализирана и как тя може да спасява животи с превенция и с иновативна медицина.

Камарата подготвя цялостно изследване за възможната декарбонизация на българската електроенергийна система. То се основава на факти и на данни и следва надпартиен и непредубеден спрямо технологиите подход. Проучването ще включи два мащабни сценария, които ще представят начини за трансформация на българския енергиен микс, за да отговори на европейските климатични цели. Докладът ще бъде представен на правителството и обществеността през януари 2022 г. 

Иновациите и развитието на екосистемата около стартъпи у нас е инициатива, която има за цел създаване на мрежа, която да свързва стартиращи фирми, академични среди и финансови партньори.

„Съединените щати и България са посели семената на дълбоко и многостранно партньорство, което може да донесе изключителни възможности, сигурност и просперитет на нашите съграждани. Ключът към този път напред са инвестициите, иновациите и интеграцията.“ – каза посланик Мустафа пред членовете на Камарата и пред медиите. 

„САЩ и България инвестират заедно в нашето бъдеще. Успехът на нашите две нации се крие в инвестиции в инфраструктура, инвестиции в човешки капитал, инвестиции в добро управление и в инвестиции в нови и обещаващи сектори на икономиката. Тези изключително важни инвестиции не само ще допринесат за преодоляване на пандемията от COVID-19, но и ще позиционират нашите две страни за продължаване на стабилност и просперитет.“ – добави тя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ