Стратегията на UniCredit - органичен растеж, дигитализация и 16 млрд. евро за акционерите

По-висока рентабилност, капиталова стабилност и технологични решения за клиентите, планира групата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 December 2021 10:57 >
Стратегията на UniCredit - органичен растеж, дигитализация и 16 млрд. евро за акционерите
Андреа Орчел, новият главен изпълнителен директор на UniCredit Group представи стратегическите планове на банковата група до 2024 г.
План за стратегическо усилване на пазарните си позиции представи италианската банкова група UniCredit, която в България притежава най-голямата търговска банка – УниКредит Булбанк. Новият главен изпълнителн директор на групата Андреа Орчел посочи обединени усилия на групата, включваща 13 дъщерни банки, така че да се постигнат значителни икономии от мащаба и повишаване на конкурентността на всяка от банките на пазара, в който оперира. Самите институции обаче ще останат самостоятелни юридически лица и няма да се сливат.

Заложени са общи инвестиции в технологично превъзходство, растеж на приходите и възнаграждаване на акционерите.

Инвестиция в дигитализация на процесите и управление на данните ще подобри обслужването и конкурентоспособността, като всяка от банките в групата ще се възползва от разработките. Това ще е мащабна трасформация, при която няма отделните банки да търсят самостоятелни решения, а ще предлагат такива, разработени на групово ниво, които са много по конкурентни.

За целта ще се разкрият 3600 нови работни места, разпределени в различни звена на груата, но главно в Италия. 2100 суши ще работят по дигиталните решения, а останалите ще са заети в типичните банкови операции. Не е ясно обаче дали това ще стане за сметка на съкращения в други структури на групата.

Предвижда се също чрез операции по обратни изкупувания и разпределяне на дивиденти до акционерите да стигнат 16 млрд. евро в периода до 2024 година. Това обаче няма да става за сметка на стабилността на групата. Коефициентът на базовия й собствен капитал от първи ред няма да пада под 12,5 – 13%.

Пак за същия период очакванията на групата са приходите да нарастват с около 2 процента годишно. Тя ще се концентрира върху органичния растеж, базиран на собствени усилия и повишена конкурентоспособност, а не на сливания и придобивания – бел. ред. Придобиванията не бяха напълно изключени. Към тях обаче ще се пристъпва, ако се оценят като изгодни и подходящи за дългосрочната стратегия на групата.

„Вълнувам се да споделя новия ни бизнес план, UniCredit Unlocked, който представя стратегическите ни основи и финансови цели, докато навлизаме в ера на целеустременост, растеж и създаване на стойност. Нашата уникална паневропейска мрежа от 13 водещи банки ще бъде обединена от обща цел – да подпомогнем развитието на местните общности. Инвестираме в цифрови технологии, управление на данните и нашия бизнес модел, като поставяме клиентите в центъра на всичко, което правим и предоставяме нов начин на работа за нашите колеги“, коментира Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Той допълни, че стратегия ще осигури увеличена и нарастваща възвръщаемост за акционерите, като същевременно бизнесът се развива и групата поддържа капиталовата си сила. „Този план гледа по-надалеч от близкото бъдеще. Той ни подготвя за дългосрочен успех и стабилност и след 2024 г. Гордея се, да бъда начело на UniCredit през тази следваща фаза на растеж и създаване на стойност за всички наши заинтересовани страни и знам, че ще спечелим, по правилния начин, заедно".

Целта е през 2024 година на групово ниво да се постигне коефициент на разходи към приходи около 50% и възвращаемост на капитала около 10% при 7% в момента.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ