Доклад: модните брандове допринасят за обезлесяването

Кожените изделия са свързани с изчезването на Амазонските екваториални гори

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 December 2021 16:54 >
Доклад: модните брандове допринасят за обезлесяването
Източник: Shutterstock
Ново изследване на сложната верига на доставките на модните компании показва, че има висок риск те да допринасят за обезлесяването на Амазонските дъждовни гори заради връзката им с продукцията и обработката на животински кожи, пише в. Guardian.

Докладът, огласен в понеделник, е анализирал почти 500 000 реда митнически данни и е открил, че брандове като Coach, LVMH, Prada, H&M, Zara, Adidas, Nike, New Balance, Teva, UGG и Fendi имат многобройни връзки с индустрия, която обезлесява Амазонските екваториални гори.

Над 50 бранда имат различни връзки по веригата ан доставка с бразилския износител на кожи JBS, който е известен с участието си в обезлесяването на горите край Амазонка. JBS наскоро обеща да постигне нула процента обезлесяване през своята верига на доставка до 2035 г., нещо, което природозащитниците смятат за ннедостатъчно.

Изследването, проведено от Stand.earth, изненадва, защото много от брандовете  наскоро обавиха политики да се разделят с доставчици,, които допринасят за обезлесяването.

През 2019 г. и 2020 г. Бразилия беше критикувана от световните лидери, че не прави нищо, за да защити горите от опустошителни пожари. Обезлесяването в критичните екосистеми продължава с тревожен ръст. Изследванията показват, че индустрията за отглеждане на едър и дребен рогат добитък е най-голямата единична причина за обезлесяването на Амазонските гори, а модната индустрия е нейният основен потребител. Смята се, че опожаряването на горите е свързано с осигуряването на повече пасища за отглеждане на животни.

Прогнозите показват, че за да се задоволи търсенето на портфейли, ръчни чанти и обувки, модната индустрия трябва да унищожи годишно 430 млн. глави добитък.

От 84 компании, анализирани в доклада, 23 имат категорични политики, свързани с обезлесяването. Изследователите смятат, че тези 23 3компании вероятно нарушават техните обещания. Например, ясно е установено, че модният гигант LVMH е има висок риск за връзки с доставчици, които участват в обезлесяването на Амазонските гори, въпреки че по-рано през годината брандът обеща да защитава уязвимия регион заедно с ЮНЕСКО.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ