Почина големият български дипломат Иван Станчов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 November 2021 08:34 >
Почина големият български дипломат Иван Станчов
На 92 години в Шотландия вчера почина големият български дипломат Иван Станчов. „Иван Станчов беше голям патриот. Той произхожда от голяма фамилия, оставила трайна следа в политическата история на България преди преврата от 9 септември 1944 г. Иван Станчов като човек, който се завърна към корените си, направи много и като външен министър, и като посланик в Лондон. Той остави един много топъл спомен сред българската общност, която има отношение към Родината си. Това е една много, много голяма загуба“, заяви българският посланик в Лондон Марин Райков пред БГНЕС.

В едно от последните си интервюта за Агенция БГНЕС Иван Станчов изрази възмущенията си по повод случващото се във Варна. "Дълги години аз съм бил навън точно заради тази система, която не одобрявам. За мен всичко е наследство от комунизма и нацизма. Ние българите рядко реагираме, не знам защо сме много пасивни...Винаги казвам, че съм оптимист, ако съм тук, в тази райска градина, това е защото съм оптимист. Докато има една шепа хора, които добре се разбират и контролират всичко, не виждам как може да се промени положението във Варна", каза тогава големият български дипломат и общественик.

Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 г. в София. Той е син на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 г. живее във Великобритания. От 1991 до 1994 г. е посланик на България в Лондон. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов е женен за шотландката Александра. Семейството има 4 деца.
 
 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ