Новата управляваща коалиция в Германия иска да легализира канабиса

Новият федерален канцлер Олаф Шолц представи коалиционното споразумение

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 November 2021 20:01 >
Новата управляваща коалиция в Германия иска да легализира канабиса
Източник: Gulliver photos/Getty images
Олаф Шолц
Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на Ангела Меркел, представи днес основните линии на споразумението за коалиционно правителство, договорено между Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия, предаде Франс прес.

Трите партии ще получат съответно шест, пет и четири министерски поста, като в самото споразумение имена не се съобщават. Шолц ще е федерален канцлер. Той трябва да бъде утвърден от германския парламент идната седмица.

При представянето на споразумението днес Шолц заяви, че новата коалиция ще се позиционира в защитата на суверенна Европа и това ще бъде в основата на външната й политика, предаде АФП.

Съгласно споразумението, при новото правителство Германия ще остане част от договореностите на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, запознал се с текста на договора. "Искаме Германия . . . да изпълнява ангажиментите си към НАТО", се казва в документа.

Социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи се споразумяха също да засилят икономическия и паричния съюз на Европейския съюз и изявиха готовност за промяна на фискалните правила на общността. Освен това, те смятат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, за да действа по-единно и ефективно.

Според коалиционната сделка, трите партии искат да увеличат обществените инвестиции в зелените технологии и цифровизацията, посочва Ройтерс. Същевременно, новата коалиция иска да се върне към правилата за бюджетни икономии и строги ограничения върху дълга през 2023 г., допълва Франс прес.

Новата коалиция иска ФРГ да ускори раздялата с изкопаемите горива и си е поставила за цел в идеалния случай това да стане през 2030 г., вместо през 2038 г., допълва АФП.

Новата коалиция иска и да легализира канабиса, чиято продажба в специално одобрени за целта магазини ще бъде предназначена само за възрастни.

Споразумението предвижда Германия да позволи множественото гражданство и да опрости процеса на придобиване на германско гражданство.

Коалиционните партньори възнамеряват да се борят с разликата в заплащането между половете в Германия - една от най-големите в Европейския съюз, като обещават да увеличат прозрачността чрез по-сериозни законодателни действия.

Страната също така трябва да проучи евентуално разширяване на обхвата на изискването за задължителна ваксинация, поясни Шолц. Задължителната ваксинация е в сила вече за армията и скоро ще бъде в сила и за здравните заведения, каза социалдемократът. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ