ЕС трябва да се страхува от него

Лукашенко няма какво повече да губи - и от него може да се очаква всичко. ЕС трябва ли да преговаря с него или да го накаже. И в двата случая печели Путин, който не вижда нищо по-хубаво от объркан ЕС

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 November 2021 10:02 >
ЕС трябва да се страхува от него
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Руският президент Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко (вляво) не винаги преследват една и съща цел.
Лукашенко няма какво повече да губи - и следователно от него може да се очаква всичко. Така че заслужава ли си ЕС да се опита да му помогне? Или е по-добре да го накаже? И в двата случая печели Путин, който най-много обича да вижда ЕС безпомощен, пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

Александър Лукашенко има цел. Той иска да се превърне в кошмара на Европа. ЕС трябва да се страхува от него, непокорен владетел в Минск, който потиска народа си, отвлича самолети, отвлича спортисти, измъчва критици и сега използва отчаянието на хилядите бежанци, за да атакува съседите си.  От един диктатор може да се очаква всичко – и той иска да бъде възприеман точно по този начин: като човек, който вече няма какво да губи и който не бива да се дразни, особено с нови санкции, казва журналистът Силке Бигалке.

Няма съмнение, че самият Лукашенко е подстрекавал бежанци в Беларус. Съвсем различен въпрос обаче е до каква степен Кремъл е замесен в този нечовешки план. Путин винаги е бил на страната на Лукашенко, когато диктаторът провокира европейските си съседи. И без помощта на Кремъл Лукашенко нямаше да е на власт днес, защото няма подкрепа в Беларус. Това обаче не дава на Путин толкова голям контрол над деспота, колкото може да се мисли - и както би искал самият Путин. По-скоро лидерът на Кремъл трябва да се увери, че Лукашенко не се превърне в кошмар за него, се казва в статията.

Досега Путин се е възползвал от беларуски машинации, което не означава, че идеята за създаване на маршрут за бежанци идва от Кремъл. Но е напълно възможно Лукашенко поне да е обсъдил това с Путин, преди да ескалира ситуацията миналата седмица и да изпрати големи групи бежанци към Полша. През последващите дни Кремъл не просто активно подкрепи Лукашенко. Той също така използва кризата, за да обвини Запада за притока на бежанци, за да представи Европа като лицемерна, че не приема хора, замръзващи в беларуските гори. Това, което Путин обича най-много, е да гледа безпомощен и разделен ЕС, когато е изправен пред проблем. Ако сега ЕС тръгне към преговори с Лукашенко, това ще направи ЕС да изглежда слаб. Ако Брюксел накаже Лукашенко, това ще го накара да стане още по-зависим от Москва. И в двата случая Путин ще спечели, смята вестникът.

Тактиката на Путин винаги е била да се представя само като наблюдател или посредник в конфликти, например в Източна Украйна. Но този път стратегията му не проработи. Въпреки че засега няма видими доказателства, че Русия помага на Лукашенко с транспорта на мигранти, Брюксел изглежда предполага това и обмисля налагането на санкции на руската авиокомпания Аерофлот. Путин трябва да носи отговорност за действията на Лукашенко и по принцип това е справедливо. Дори и Лукашенко да не обсъжда всичко с него.

Въпросът обаче дали Путин може да спре диктатора също е важен. През уикенда наблюдавахме за кратко как Лукашенко върви против волята на Кремъл: той заплаши, че повече няма да позволява да тече руски газ през Беларус към Европа. Владетелят в Минск никога не е бил предвидим и за Кремъл, пише вестникът.

И светът, в който Лукашенко щеше да бъде подчинен на Путин, би изглеждал различно: Русия и Беларус отдавна биха се превърнали в съюзна държава с общ парламент и единна валута. Лукашенко ще признае Крим за част от Русия и ще приеме нова конституция в Беларус, която ще регулира наследяването му. Досега диктаторът отказва да направи това за Путин. Лукашенко подозира, че Кремъл чака подходящия момент да го смени. И той иска да отложи настъпването на този момент.

Кризата на границата трябва да му помогне да направи това. Ако Лукашенко наистина успее да накара ЕС да преговаря с него, това ще укрепи позицията му в Европа и ще намали зависимостта му от Кремъл.

Путин ще му даде свобода на действие, докато конфликтът с ЕС му носи повече ползи, отколкото загуба на енергия, докато бежанци от Беларус влязат в Русия, докато Лукашенко не блокира руските газопроводи и не провокира военен конфликт на границата. Може би Лукашенко няма какво да губи, но същото не може да се каже за Путин, заключава Süddeutsche Zeitung.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ