Тайван в центъра на онлайн срещата между Байдън и Си Цзинпин

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 November 2021 08:34 >
Тайван в центъра на онлайн срещата между Байдън и Си Цзинпин
Президентът на САЩ Джо Байдън изразил пред китайския си колега Си Цзинпин своите безпокойства за ситуацията с човешките права в страната му и предупредил Китай да не прави "едностранен опит" за промяна на статута на Тайван, предаде Франс прес, като се позова на Белия дом.

Комюникето бе публикувано след видеоконферентна среща между лидерите на двете най-големи световни сили. Разговорите им продължиха повече от три часа, отбелязва Ройтерс.
Белият дом съобщи, че Байдън изразил своите "безпокойства относно практиките (на Пекин) в Синцзян, Тибет и Хонконг, и за човешките права като цяло". Съединените щати остават верни на принципа за "единен Китай", но "се противопоставят твърдо" на всеки "едностранен (опит) за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток", дал да се разбере той.

Китайският президент от своя страна предупредил американския си колега "да не си играе с огъня", като работи за независимостта на Тайван, предаде Франс прес, като се позова на министерството на външните работи на Китай.

"Тайванските власти на няколко пъти опитаха да (придобият) независимост (с помощта на САЩ), а някои в Съединените щати се опитват да използват Тайван, за да контролират Китай", констатирал Си Цзинпин. Той подчертал, че "това е една много опасна тенденция" и предупредил Байдън "да не си играе с огъня".

Земята е достатъчно голяма за развитието и на Китай, и на САЩ, изтъкнал Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс. Затова, добавил той, двете световни сили не трябва да играят игри с нулев резултат.
Си и Байдън обсъдили "стратегически, фундаментални въпроси", съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа. Тя определи разговорите им като "откровени, конструктивни, по същество и плодотворни".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ