КЗК обвини "Лукойл" в злоупотреба с господстващо положение

Според антимонополното ведомство дружества на групата създават бариери пред вноса на горива

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 November 2021 19:17 >
КЗК обвини "Лукойл" в злоупотреба с господстващо положение
Източник: Shutterstock
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини в злоупотреба с господстващо положение „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД. Проверка на антимонополното ведомство е установила, че групата "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. В същото време КЗК твърди, че дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.

Разглежданите практики представляват една обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат, казват от КЗК.

Според антимонополистите действията на "Лукойл" ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно. "Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", казват от КЗК.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територията на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, отбелязват от КЗК.

 В срок от 60 дни адресатите на определението имат право да представят в Комисията писмени възражения по предявените твърдения.
 
Злоупотребата с господстващо положение е сериозно нарушение, за което санкциите могат да достигнат до 10% от оборота на дружеството-нарушител
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ