Мъск е продал акции на Tesla за $5 млрд.

Не е ясно дали това е станало ззаради анкеттата в Туитър

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 November 2021 13:08 >
Мъск е продал акции на Tesla за $5 млрд.
Източник: Gulliver photos/Getty images
Илон Мъск
Акциите на Тесла Tesla поскъпнаха в днешната търговия на Франкфуртската борса, дори след като от документите, депозирани тази нощ (бълг. вр.), стана ясно, че главният изпълнителен директор и основен собственик Илон Мъск е продал ценни книжа за $5 млрд. през последните дни, предаде Ройтерс.

Листваните на Франкфуртската борса акции на Tesla прибавиха 4,1% към стойността си до €953 евро ($1102,05) в ранната търговия и успяха да компенсират част от сериозните загуби от началото на седмицата.

Това е първата продажба на книжа от Мъск от 2016 г. и тя бе предшествана от анкета, която той направи в Туитър през уикенда. Мъск попита потребителите на социалната мрежа дали да се "освободи" от 10 процента от акциите си в Тesla.

Според документите Мъск е продал близо 3,6 млн. акции за около €4 млрд. и още 934 000 ценни книжа за $1,1 млрд., за да покрие данъчни задължения, след като е упражнил опции за придобиване на около 2,2 млн. акции.

Ценните книжа се равняват на около 3% от общия дял на милиардера, но не става ясно дали решението му е свързано с анкетата в Туитър.
От Tesla засега не коментират.

Към юни Мъск бе най-големият акционер в Tesla, притежавайки 17 процента от компанията, сочат данните на FactSet, цитирани от АП. Сп. "Форбс" смята Мъск за най-богатия човек в света със имущество за $282 млрд., повечето от които са акции в Тesla.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ