Идва ли краят на авокадото?

Все повече готвачи търсят заместител на популярният плод в своите менюта, но замяната му няма да е лесна

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 November 2021 12:24 >
Идва ли краят на авокадото?
Източник: Shutterstock
Едно авокадо има нужда от 320 литра вода, за да расте.
„От една страна, те са вкусно кремообразни, гъвкави и идеално фотогенични за социалните мрежи. Но от друга, те имат огромен въглероден отпечатък, всеки плод има нужда от 320 литра вода, за да расте, и „те са в такова глобално търсене, че стават недостъпни за коренното население на районите, в които се отглеждат, казва Томасина Майерс, съосновател на мексиканската верига ресторанти Wahaca. От известно време Томасина се бори да намери баланс между опустошителното въздействие върху околната среда от отглеждането на авокадо и пристрастяването на клиентите й към гуакамоле. И сега, вярва тя, е намерила отговора: ярко зелено ястие, вдъхновено от гуакамоле, но приготвено с боб, зелено чили, лайм и кориандър, пише The Guardian.

Наречен уахакамоле, на името на веригата, сосът дебютира миналия месец, но Wahaca не е първият ресторант, който изоставя авокадото или намалява дела му в менюто си.

В Торонто мексиканският готвач Алдо Камарена наскоро предложи алтернатива на гуакамоле, приготвена с паста от тиквички и тиквени семки.

Миналата година главният готвач Сантяго Ластра включи сос от шам-фъстък и ферментирало цариградско грозде в стила на гуакамоле в менюто на своя мексикански ресторант Kol в Лондон.

През 2018 г. ирландският ресторантьор Дж. П. МакМагън нарече авокадото „кървавите диаманти на Мексико“; той разработи алтернатива на гуакамоле, приготвена от йерусалимски артишок.

Тази тенденция не се ограничава само до ресторантьорската индустрия. Миналия месец звездата в TikTok Калъм Харис отбеляза 371 000 харесвания на рецептата си за гуакамоле със замразен грах и 3220 публикации бяха публикувани в Instagram под хештага #noavocado и броят им продължава да расте.

„Преди няколко години бях доста известна с това, че използвах авокадо в готвенето – дотолкова, че посветих целия си акаунт в Instagram @avodaily на любовта си към тях“, казва авторката на кулинарни книги и веган Бетина Камполучи Борди.

Тя решава да намали употребата на авокадо, когато се мести в Обединеното кралство, тъй като преди това е живяла в Испания, където може да бере местно авокадо. "Любимата ми рецепта днес се базира на британски грах. Бланширам граха, преди да го смачкам и да го смеся със заквасена сметана на зеленчукова основа, сол и черен пипер, малко настърган чесън и малко лимонов сок", обяснява тя.

„Решението на Wahaca да предложи алтернатива на гуакамоле е може би най-ясният признак, че „някои хранителни индустрии започват да се събуждат за огромния мащаб на предизвикателствата, пред които сме изправени в резултат на интензивното земеделие“, смята Тим Ланг, професор по хранителна политика в University of London.

„Авокадото се превърна в "глобална суровина", перфектен пример за това какво се случва, когато "екзотичната храна стане норма, без да се вземат предвид последствията", каза той. Проблеми, включително обезлесяване, загуба на биоразнообразие и недостиг на вода, означават, че „общностите, които ги отглеждат, нямат вода за измиване и хигиена“, добавя Ланг.

Но авокадото е трудно за замяна – както и неговото производно масло от авокадо, което е от съществено значение за безглутеновите и веганските печива.

Освен това, за много от неговите фенове, сосът, приготвен от боб, ядки, семена или зеленчуци, няма да замени гуакамоле  с нарязан зелен фасул върху препечен хляб (както Том Хънт предлага в своята рецепта за тост без авокадо).

Може би очаквайки това оплакване, Wahaca запази "традиционно, прясно приготвено гуакамоле" в менюто и за него цялото авокадо беше "извлечено от най-екологични източници".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ